Dokuma Şerit Nedir ve Hangi alanda kullanılır

Tekstil dünyasının en fazla talep edilen malzemelerden biri de dokuma şerit seçeneğidir. Son derece yüksek kalitede olan bu şeritler kullanıldığı ürüne göre farklılık gösterebiliyor.

Standartlarını her zaman yüksek tutan firmalar da;  dokuma şerit konusunda insanlara son derece geniş olanaklar sunmaya gayret ediyor.   Dokuma şerit modelleri dendiğinde farklı seçeneklerde olan ürünler düşünmelisiniz. Ve farklı amaçlar için üretilebilmektedir.

Bu sektörde en çok tercih edilen firmalar; ihtiyaç sahiplerinin isteklerine her zaman önem veren kesimdir. Dokuma şerit seçenekleri sayesinde tekstil sektöründe yer alan firmalar birçok ürün daha rahat şekilde üretilmesini sağlamaktadır. 

Firmalar bu alandaki üretimlerini gerçekleştirirken her zaman özel istek doğrultusunda gerçekleştirmeye de önem veriyor. Dar dokumaya gelince, günlük kullandığımız her türlü giysiyi düşünebiliriz. Tek başına kullanılmaz. Günlük giyimimizin bir parçası olarak yer almaktadır.

Dokuma Şerit Hangi Alanda Kullanılır?

Dokuma şerit iç çamaşırlarından çantalara, fermuarlardan giyim desenlerine birçok tekstil ürününde kullanılıyor. Her yerde karşımıza çıkan dar dokuma bant, pamuk ve polyester gibi sentetik karışımlı kumaşlardan oluşabilmektedir.

Tarihsel olarak bakacak olursak, başlangıçta örgü şeklinde tanımlanmasına rağmen, endüstri geliştikçe farklı şekilde gelişti. Seri üretimlerin başlaması üzerine farklı kullanımlar için farklı dokuma kafaları kullanılarak farklılıklar artırılmıştır. 

Şeritler kullanım alanlarına göre günlük kıyafetlerde daha yoğun şekilde kullanılsa da ev tekstili ürünlerinde de yoğun olarak kullanılıyor.  Örnek vermek gerekirse; perde, panjur ve yatak örtüsü takımlarında sıklıkla karşımıza çıkıyor. Katlanabilir olmaları bu alanda kullanımlarını kolaylaştırıyor.

Dokuma Şerit Nasıl Yapılır?

Teknik kullanılarak üç veya dört şekilde elde edildiğini fark ediyoruz.   Tığ işi, dokuma ve çözgü olarak sınıflandırılıyor.

  • Çözgülü örme dendiğinde ayakkabı, dekoratif ürün veya şapka üretiminde kullanılan bir modeldir.
  • Tığ işi modeli ise ev tekstillerinde kullanılan perde, panjur ve yatak örtüsü takımlarında kullanılan modeldir. Özellikle perdelerin en çok asıldığı kısımda görülmektedir.
  • Dokuma modeli; dış ve iç giyimde karşılaştığımız modeldir. Günlük kullanımda kullanılan bluz, tişört ve pantolonlarda desen ve etiket gibi iç giyim lastikleri görülmektedir.

Kullanılacak hammadde üretilecek ürüne göre seçilebilmektedir.   Esneklik önemli,  elastik olup olmayacağına karar verdikten sonra kullanılacak malzemeler seçilir. 

Bir elostember ipliği kullanıldığında bu dokuma kumaşın elastik olacağı bilinmektedir. Polyester iplik kullanıldığında, bu elastik yönden daha az elastikiyete sahip olduğu bilinmektedir.

Örneğin aksesuar olarak da kullanılan pantolon askıları en elastik yapıya sahip ürünlerdir. Bu ürünlerde tamamen elostember iplik kullanılmakta ve izlerde diğer hammadde katkı maddeleri kullanılmaktadır.