Öncelikle doğalgaz tasarrufunun temel başlangıcı iyi bir tesisata sahip olmakta yatıyor. Tesisatımız gerek kullanılan kombi gerekse plastik boru ve kullanılan fittings (dirsek, mason…) malzemelere bağlıdır.
İyi bir kombi seçimi nasıl yapılmalıdır?
Kombi şebekeden gelen suyu belirlenen bir sıcaklıkta ısıtıp tesisata gönderip radyatörlerin ısınmasını sağlayan cihazdır. Kombi seçiminde en önemli faktör evin büyüklüğüdür. Evin metre karesini göre kombi secimi yapılmalıdır. Aksi takdirde kombi evin içinde bulunan radyatörlere gücü yetmeyecek ve ısıtmak için sürekli çalışacaktır .Buda hem evin ısınmasını etkileyecek hem de yüksek fatura bedeli karşımıza çıkaracaktır. Tabii ki bu şu da demek olmuyor yüksek güce sahip bir kombi seçimi yapıp alırsak fatura bedeli düşecek. Böyle bir düşünce kesinlikle yanlıştır. Evde kullanılacak radyatör metrajına göre ideal kombi gücü hesaplanıp o kombiyi tercih etmeliyiz.
Tesisatımızda kullanılan plastik boru içeriğinde folyo kaplı çift katmanlı ve ısı yalıtımlı olmasına dikkat etmeliyiz.
Aynı zamanda evin her odasında bulunan radyatorlere giden plastik borular tek bir hat halinde değilde en az 2 ve fazlası şeklinde bölünerek radyatorlere dağıtılmalıdır.
Evimizin dış ve iç kısmı yalıtım malzemesi ile kaplatılmalı evin iç kısmının dışarıyla olabildiğince ısı alışverişi durdurulmalıdır.
Oda büyüklüğüne göre doğru ve ideal radyator metrajı seçilmeli aynı zamanda kalori miktarı yüksek bir radyator markası seçilmelidir.Mümkün olduğunca büyük radyatör metrajından kaçınılmalıdır.Radyatör metrajı büyüdüğünde tesisat devir daimi yavaslayacağından bir odaya büyük bir radyator seçimi yapmaktansa yarı boyutunda iki farklı radyatör tercih edilmelidir.
Evimizin yalıtımından emin olduysak eğer bir diğer hususta oda termostadıdır. Bulunduğumuz odaya konumlandırdığınız termostat odanın belli bir sıcaklıkta sabit tutulmasını sağlar ve gereksiz kombi çalışmasını önlemiş oluruz.
Doğru Sanılan Yanlışlar
- Kombi modeli gücü hariç faturada fark oluşumu yaratmaz.(A firmasının kombisi B firmasının kombisinden yüzde 50 tasarruf sağlamaz.)
- Servis kutusundan itibaren gelen doğalgaz borumuz yalıtım malzemesi ile kaplanmaz ise donma yapar fikrinde oldukça yanlış bir düşüncedir. Doğalgazın donma sıcaklığı (-160 C) olduğu için donma olasılığı imkansızdır.
- Sayacımızdan itibaren Ocak hattımız ve kombi hattımıza gelen doğalgaz borumuz uzun olursa fatura bedelimizde yüksek gelir düşüncesi tamamen yanlıştır. Doğalgaz faturası evimizde bulunan doğalgazlı cihazların tüketimine bağlıdır.
- Alt veya üst komşuya gelen fatura miktarı sizinkine göre düşük olması komsunun doğalgaz cihazlarını çalıştırdığı sıcaklık miktarına, evinin yalıtımına ve kullandığı radyatör miktarına bağlıdır.
Yorumlar