Dekapan Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Lehimleme öncesinde metal yüzeyler üzerinde bulunan kirlerin ve kalıntıların temizlenmesi gerekmektedir. Lehimleme işlemleri sırasında lehimlenecek yüzeylere sürülerek yüzeylerin temizlenmesini sağlayan ve lehimin yüzeyle kolayca birleşmesini yardımda bulunan metalik olmayan maddelere dekapan denir. Dekapanlar yüzeylere sürüldükten sonra  yüzeyleri temizler ve oksit filmini yok etmektedir.

Dekapan hangi işlemler için kullanılmaktadır?

Dekapanlar sert lehimleme işlemlerinde kullanılan önemli yüzey temizleyicilerdir. Lehimlenecek yüzeyler arasına sürülerek veya dökülerek uygulanan dekapanlar, ısıtma işlemlerinden sonra yeniden oluşacak oksit filmlerinin oluşmasını da engellemektedir.

Lehimleme işlemi sırasında dekapanların görevleri nelerdir?

Dekapanların lehimleme işlemleri sırasındaki görevleri ise şunlardır;

  • Oksit tabakasının çözülmesini sağlayarak yeniden oksitlenmeyi önlerler.
  • Lehimlenecek metallerin yüzey gerilimini azaltırlar.
  • Lehimlerin yüzeyde rahatlıkla yayılmasını sağlarlar.
  • Lehim bölgesinin geç soğumasını sağlarlar.
  • Dekapanların ergime sıcaklıkları, lehimlenecek metallerin ergime sıcaklıklarından 50 ila 100 derece arasında daha düşük olmasından dolayı, dekapanın ergimesi lehimleme sıcaklığına gelindiğini belirtirler.
  • Örtü görevi görürler.

Lehimleme esnasında kullanılacak dekapanların miktarının iyi şekilde ayarlanması gerekmektedir. Çünkü lehimleme sırasında yeteri kadar dekapanın kullanılamamış olması yukarıda belirtilen görevlerin tam yapılamamasına neden olmaktadır ve lehimleme işlemi sırasında kusurlar meydana gelebilmektedir. İşlem sırasında gereğinden fazla dekapanın kullanılmış olması ise dekapan artığının oluşmasına neden olmaktadır.

Lehimleme sonrasında eğer dekapan artığı oluşmuşsa artıklar temizlenmelidir. Temizlenmeyen dekapanların artığı lehim yüzeyleri üzerinde aşınmaya neden olabilmektedir.

Dekapan temizliği nasıl yapılır?

Temizleme işlemleri kimyasal yollar vasıtasıyla, fırçalayarak veya su ile yıkayarak gerçekleşebilmektedir. Su ile yıkama işlemleri sırasında arındırılamayan artıklar mekanik fırçalama yöntemi ile arındırılabilmektedir.

Kaynak

www.metaluzmani.com