Curie sıcaklığı denince akıllara ilk Marie Curie gelmiş olabilir. Fakat bu yazının konusu Marie’nin eşi olan Pierre Curie! Marie Curie kadar yaygın olarak bilinmese de, kendisi bilime önemli katkıları olan bir bilim insanıdır. Yaptığı çalışmalar Curie sıcaklıklarının öğrenilmesini sağlamıştır.
Curie sıcaklığı nedir?
Manyetiklik özelliği gösteren, yani mıknatıs tarafından çekilen maddeler ferromanyetik malzemeler olarak isimlendirilmektedir. Demir, nikel, kobalt vs. bunlara örnek olarak gösterilebilir. Mıknatıs tarafından çekilmeyen maddeler ise paramanyetik olarak isimlendirilir.
Örnek olarak, ferromanyetik malzeme olan saf demir, 770°C’nin üstünde bir sıcaklığa ısıtılırsa paramanyetik özellik gösterir. Ferromanyetik özeliğini yitirir ve mıknatıs tarafından çekilmez. Sıcaklığını 770°C’nin altına düşürülürse ferromanyetik özelliğine geri döner ve mıknatıs tarafından tekrar çekilebilir hale gelir. Bu sıcaklık kritik sıcaklık olarak isimlendirilir ve bütün ferromanyetik malzemelerin kendine has bir kritik sıcaklık değeri bulunur.
Bazı maddelerin Curie sıcaklıkları
- Demir: 1043 K
- Kobalt: 1394 K
- Nikel: 631 K
- Gaolinyum: 317 K
- Fe2O3: 1394 K
Listeyi detaylı olarak incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Video: Fe2O3 içeren taşlarla yapılmış bir deney düzeneği
Saf demir ve Fe3O4 için mıknatıslanma-sıcaklık değişimi aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.
Yorumlar