Haberler
0

Çin’in Nükleer Füzyon ve Enerji Hedefleri

Çin’in Nükleer Füzyon Hedefleri

Çin'in Nükleer Füzyon Hedefleri

Çin, karbon emisyonu olmadan enerji üretme potansiyeline sahip nükleer füzyon teknolojisini 2050 yılına kadar ticarileştirmeyi hedefliyor. Ülkenin devlet destekli nükleer kuruluşu olan China National Nuclear Corp (CNNC), bu süreçte 2045 civarında başlayacak olan demonstrasyon aşamasından yaklaşık beş yıl sonra ilk ticari güç üretim projesini devreye alabileceğini açıkladı.

Füzyon Enerjisi ve Sürdürülebilirlik

Çin, ticari füzyona doğru ilerliyor. Güneş ve diğer yıldızların enerji üretim süreçlerini Dünya koşulları altında taklit etmeyi amaçlayan nükleer füzyon, neredeyse sınırsız ve temiz bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Ancak bu sürecin sürdürülebilir ve verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi, önemli mühendislik becerileri ve teknolojik yatırımlar gerektiriyor. Şu ana kadar Çin, ABD, Fransa, Rusya ve Güney Kore gibi birkaç ülke, füzyon teknolojisinde temel aşamaları geçebildi.

Yatırımlar ve Yeni Gelişmeler

Çin, bu alandaki çalışmalarını hızlandırmak amacıyla China Fusion Corp adında yeni bir ulusal füzyon şirketi kurdu ve bu girişim için CNNC ile Zhejiang Zheneng Electric Power Co.’dan toplamda 1,75 milyar yuan (yaklaşık 240 milyon dolar) yatırım aldı. Bu yatırımın, füzyon enerjisi üretimi için kullanılan tokamak cihazlarının geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik olduğu belirtiliyor.

  • Tokamaklar, aşırı ısınmış plazmayı kontrol etmek ve enerji üretmek amacıyla manyetik alanlar kullanan sistemler arasında en umut verici olanlardan biridir.
  • Çin, yalnızca tokamaklar üzerinde değil, aynı zamanda dünyanın en büyük nükleer füzyon lazerini inşa ederek farklı tasarım alternatiflerini de araştırıyor.

Geleneksel Nükleer Enerji Üretimi

Füzyon enerjisinin yanı sıra, Çin geleneksel nükleer fisyon reaktörleri ve küçük modüler reaktörler üretimini de artırmayı planlıyor. CNNC’nin Genel Müdür Yardımcısı Xin Feng, önümüzdeki beş yıl içerisinde bu alandaki üretim kapasitesinin önemli ölçüde genişletileceğini ifade etti. Ülke, 2030 yılına kadar dünyanın en büyük nükleer reaktör filosuna sahip olmayı amaçlıyor.

Reaktör İnşası ve Gelecek Hedefleri

Reaktör İnşası ve Gelecek Hedefleri

Çin’de, 2022 yılından bu yana meydana gelen enerji kıtlığı nedeniyle her yıl ortalama 10 yeni reaktör onaylanmakta ve bu hızın 2030 yılına kadar devam etmesi bekleniyor. Şu anda ülkede 29 reaktör inşa halinde, 36 reaktör plan aşamasında ve 158 reaktör ise öneri aşamasında bulunuyor. Bu büyüme, Çin’in karbon nötr olma hedeflerine ulaşmasına büyük katkılar sağlayacak.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar