Bilim İnsanları Çimento İçermeyen Bükülebilir Beton Üretti

Beton oldukça güçlü olması sayesinde dünyanın en yaygın kullanılan yapı malzemesidir. Ancak bükülmeye karşı dayanıklı değildir. Bu günlerde Swinburne Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, betonun sadece daha iyi bükülmesini sağlamakla kalmayıp, çimento gerektirmeden çevresel ayak izini azaltan yeni bir bükülebilir beton türü geliştirdiler.

Bir beton direğinin üzerine büyük bir ağırlık koyulduğunda ve malzeme ağırlığın orada olduğunu zorlukla fark edecektir. Ancak uygulananın bu kuvvet bir direğin merkezine uygulandığında beton bükülüp, kırılabilmektedir. Betonun bu zayıflığı, betonun yüksek basınç dayanımına sahip olduğunu ve buna karşılık daha düşük gerilme mukavemetine sahip olduğunu gösterir.

Betonun bu zayıflığının önüne geçmek isteyen bilim insanları bükülebilir beton çalışmalarını son yıllarda arttırmıştır. Artan çalışmalar sonunda da geliştirmeyi başarmışlardır. Swinburne ekibi ise malzeme üretilirken harcanan enerjiyi ve karbondioksit emisyonlarını azaltarak bu gelişmeyi daha da çevreye duyarlı yapmak için uğraş vermektedir. Beton karışımında en büyük kirletici madde karışımı bir arada tutmak için tutkal görevi gören çimentodur. Çimento yapmak yüksek sıcaklıklar gerektirir. Bu nedenle büyük miktarda enerji tüketilir ve çok fazla sera gazı ortaya çıkar. Geliştirilen bükülebilir beton ise hala bu süreci içermektedir.

Endüstriyel Atıktan Bükülebilir Beton

Swinburne ekibi tarafından geliştirilen bu yeni bükülebilir beton ise tamamen çimento gerektirmemektedir. Bunun yerine, kömür yakıtlı elektrik santrallerinde verilen havadaki enkaz gibi uçucu kül ve endüstriyel atık ürünleri kullanılarak yapılır. Bu jeopolimer kompozit oda sıcaklığında meydana getirilebilir ve bu yüzden de çok daha çevre dostudur.

Ekip geliştirilen bu alternatif sürecin geçmişte sıradan beton yapmak için kullanıldığını ancak bunun bükülebilir betonda ilk kez kullanıldığını belirtmektedir. Elde edilen ürün standart betondan çok daha bükülebilirken, üretim sırasında enerji tüketimini ve sera gazı emisyonlarını da azaltıyor. Çalışmanın yazarlarından Behzad Nematollahi, bu yeni betonun üretimi için yaklaşık %36 oranında daha az enerji gerektiğini ve çimentodan yapılmış sıradan bükülebilir betona kıyasla %76 daha az karbondioksit yaydığının altını çiziyor. Ayrıca testler sonunda ekip tarafından geliştirilen betonun, normal betondan 400 kat daha fazla bükülebilir olduğunu belirtiyor. Ancak buna rağmen aynı dayanıklılığa sahip olduğunu da vurguluyor.

Swinburne ekibi tarafından uygulanan bükülme testi.

Malzeme çatlasa bile, karışımdaki küçük polimerik lifler paramparça olmuyor. Bunun yerine, birden fazla küçük kırık betonu gerginliğin altından güçlü tutmaya devam ediyor. Ekip bu bükülebilir betonun, zayıflamadan düzenli sarsıntılara dayanabilen binalar için depreme eğilimli alanlarda kullanılabileceğini söylüyor. Hem karbon ayak izini azaltıp hem de depreme ve diğer afetlere karşı daha dayanıklı bir beton elde edebilmek ise çalışmanın en önemli amaçlarından biridir.

Kaynak

https://newatlas.com/materials/cement-free-bendable-concrete/