Çift yarık deneyi, bilim tarihinin en tartışılan deneyleri arasında yer alıyor. Hatta günümüzde dahi halen cevabı tam olarak açıklanmış değil.
Çift yarık deneyini belki duymuş olmalısınız. Belki de tam olarak anlamadınız. Bu konuda anlaşılır bir şekilde bu olaydan bahsediyor olacağız. Öncelikle kuantum fiziği hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu sayede çift yarık deneyini daha iyi anlamak mümkün hale geliyor. Neyse, lafı çok uzatmadan hemen konuya geçiş yapalım.
Çift yarık deneyi ve yaşanan gelişmeler
Kuantum fiziği, bilinen fizikten farklı bir şekilde çalışan bir sistem. Normal fiziği hepimiz biliyor olmalıyız. Kuantum fiziği ise atom altı dünyasında yaşanan ilginç olayları kapsayan bir sistem. Bu konuda anlaşılır bir örnek vermek istiyoruz. Örneğin bilinen fizikte yani atom üstü dünyasında bir örümcek odanın köşesinde durabilir. O örümcek orada olur. Atom altı dünyasına indiğimizde yani kuantum evrenine geçiş yaptığımızda örümcek odanın her köşesinde aynı anda olabilir. Bunun nasıl mümkün olduğu konusunda henüz kesin bir açıklama yapamayız fakat bilim insanları bu konuda çalışmalara devam ediyor.
Şimdi gelelim çift yarık deneyine. Bilim insanları yaptıkları testte öncelikle bir top fırlatarak tek delikten geçirmeye başladılar. Top delikten geçerek tek bir çizgi oluşturdu. İkinci testte iki delik açtıklarında ise normal olarak iki çizgi oluştu. Buraya kadar her şey normal. Bir diğer deneyde ise bilim insanları su dalgasının nasıl hareket ettiğini gözlemledi. Tek delikten geçen dalgalar tek bir dalga halinde yayılırken iki delik olduğunda birden fazla dalga yayılmaya başladı. Bu da bildiğimiz fizik ile birlikte açıklanabilecek bir olay.
Çift yarık deneyi ise tam da bu noktada karışıyor. Aynı deneyi elektronlar ile uygulamak isteyen bilim insanları hemen tek bir delikten elektronları fırlatıyor. Deney sonucunda tek bir çizgi oluşuyor. İki delik açıldığında ise iki çizgi yerine birden fazla çizgi oluşuyor. Top deneyindeki gibi çift çizginin oluşmadığını fark eden uzmanlar bunun nasıl olduğunu anlamak için gözlemci yerleştiriyor. Bu sefer çift çizgi oluşuyor. Bu durum halen gizemini koruyor.
Yorumlar