Canlı Doku Üzerinden 3 Boyutlu Şekil Oluşturma Yolu Bulundu

San Fransisco Üniversitesi’nde (UCSF) biyomühendisler , canlı, canlı dokulardan kaselerin, bobinlerin ve dalgaların nasıl oluşturulacağını keşfettiler . Araştırmacılar, hem farelerden hem de insanlardaki aktif hücreleri, doğal gelişim sırasında ortaya çıkan şekillerde katletmeye yönlendirdi.

Gartner ve meslektaşları, DNA programlı hücrelerin birleşmesi (DPAC) olarak bilinen benzersiz bir yöntem kullanıyorlar; hassas bir 3B hücre modelleme teknolojisi. Bu teknoloji ve aktif hücrelerle, gelişim sırasında organik olarak oluşabilecek şekilde katlayıp kendini şekillendirebilen bir doku şablonu oluşturabildiler.

UCSF’deki ilk yazar ve doktora sonrası çalışan Alex Hughes, “Doğal gelişim süreçlerini dokuları inşa etmek ve anlayabilmek için yeniden imal edebildiğimiz mühendislik ilkelerine ayırmanın mümkün olduğunu görmeye başlıyoruz” dedi. Doku mühendisliğinde tamamen yeni bir açı. ”

 

Ekip, bu hücrelerin ve dokuların davranış, gelişme ve katlanma modellerini tahmin etmek için basit modeller oluşturdu. Ekip için biraz da sürpriz olarak hücreler öngörüldüğü gibi hareket ederek ekibin gelişimsel katlama ve şekillendirme davranışlarından canlı yapılar kurmalarına izin verdi.

Ekip, ilerledikçe, katlama kalıplarını belirleyen gelişimsel temeli, doku modellerini ve gelişim kontrolünü doğal veya başka yöntemlerle birleştirmenin imkânını keşfetmeyi umuyor. Grup aynı zamanda doku katlanması sırasında meydana gelen mekanik değişikliklere yanıt olarak hücrelerin nasıl farklılaştığını daha iyi anlamayı amaçlıyor.

Tekniğin araştırma dışında ne gibi uygulamaları olabileceğini tam olarak söylemek zor, ancak belki de bir gün, canlı hücreler kullanılarak ticari olarak geliştirilen nesneleri ve şekilleri görmeye başlayacağız. Bir gün, biyolojik kökenli bileşenlerle yapılan mekanik aletler, cihazlar ve araçlar kullanabilir miyiz?

Kaynak:

https://futurism.com/bioengineers-found-way-create-3d-shapes-living-tissue/