Buzulların erime hızı ciddi oranda yükselme yaşadı

Buzulların erime hızı

Buzulların erime hızı son zamanlarda ciddi seviyede artış gösterdi. Bu durum küresel ısınmayı önemli ölçüde tetikleyebilir.

Dünyanın buzdolabı olarak bilinen kutuplar, çevresinde bulunduğu buzullar ve karlar ile birlikte soğuk ve sıcak dengesini sağlıyor. Kutuplarda yaşanan hareketlenmeler, yeryüzünün orta enlemlerine doğru ilerleyerek soğuk havayı farklı yönlere doğru çekiyor. Ülkemizde kar yağmasının sebebi de kutuplardan sarkan soğuk hava dalgası olmakta. Yapılan son araştırmaya göre buzullarda ciddi bir erime kaydedildi.

Buzulların erime hızı arttı

Buzullarda erimenin olduğunu uzun zamandır biliyoruz. Genellikle yazın yüksek erime hızına ulaşan buz parçaları, kışın kendini toparlayarak yeni buzullar üretiyor. Küresel ısınmanın kendini güçlendirmesiyle birlikte buzulların erime hızında da bir artış meydana geldi. Yapılan bir araştırmada 2015-2019 döneminde buzulların erime hızının 2000-2004 dönemine göre %31 arttığı yani 78 milyar ton daha fazla buz ve kar eridiği tespit edildi. Bu da kutuplar için oldukça ciddi bir seviye.

Buzulların erime hızı

Ortaya çıkan son veriler de bu durumu doğrular nitelikte. Yıllar geçtikçe dünya genelinde sıcaklık artışları yaşanıyor, ortalama sıcaklık yükseliyor ve deniz seviyesinde yavaş yavaş yükselme meydana geliyor. Örneğin geçtiğimiz yıl Kuzey Kutbu ve Sibirya normallerin yer yer 20 derece üzerinde sıcaklık ile geçti. Sibirya normalin o kadar üzerine çıktı ki yaz vakti bazı bölgelerde sıcaklık 35-40 dereceyi aştı. Ülkemizde dahi bu sıcaklıkların ulaşmadığı noktalar bulunurken Sibirya’nın ve Kuzey Kutbu’nun ortalama sıcaklıklarının ciddi seviyede yükselmesi önemli bir problem doğurabilir.

Buzulların hızla azalması ile birlikte ortaya çıkabilecek sorunlardan birisi küresel ısınmanın yükselişe geçmesi ve yıllık ortalama sıcaklıkların daha çok yükselmesi. Zaten son veriler incelendiğinde ortalama sıcaklıkların yıllar ilerledikçe daha da yükseldiği görülüyor. Küresel ısınmanın yükselişe geçmesiyle birlikte yaşanabilecek sorunlardan birisi de orman yangınları olarak yer alıyor. Orman yangınlarının artışa geçmesi küresel ısınmayı daha da tetikleyen bir durum. Küresel ısınma ile birlikte deniz ve okyanus sıcaklıkları yükseldiği için daha fazla nem oluşuyor ve doğal afetlerin sayısında da bir artış yaşanıyor.