Biyomalzeme nedir? Uygulama alanları nerelerdir?

Biyomalzeme nedir?

Biyomalzemeler, bir organı, dokuyu veya insan vücudunun fonksiyonel kısmını iyileştirebilen veya yer alabilen doğal veya sentetik olarak hazırlanmış malzemelerdir. Biyomalzeme çalışmalarına biyomalzeme bilimi denir. Tıp, biyoloji, kimya ve malzeme bilimin kesiştiği alan biyomalzeme bilimi olarak adlandırılır.

Uygulama alanları nerelerdir?

Polimerler: Esnek yapıdadırlar ve üretimleri kolaydır. Ancak düşük mukavemete sahiptirler ve deforme olabilirler. Damarlarda, kulak parçalarında ve parmak eklemlerinde polimer malzemeler kullanılabilir.

Metaller: Yüksek mukavemetli, sert ve sünek yapıdadırlar fakat korozyon direçleri düşüktür. Örneğin; titanium, paslanmaz çelikler, altın ve alaşımlar vs. Kalça kemikleri ve diş implantlarında kullanılabilir.

Seramikler: Biyouyumlu ve yüksek basınç mukavemetine sahip malzemelerdir. Ancak gevrek, üretimi zor ve düşük esnekliğe sahip malzemelerdir. Örneğin alüminyum oksit.   Metaller gibi diş implantlarında ve kalça kemiklerinde kullanılabilir.

Kompozitler: Yüksek mukavemetli ve şekil vermesi kolay malzemelerdir fakat üretimleri zordur.  Kalp kapakçıklarında kullanılabilir.

Dünya çapında biyomalzeme pazarına 2015 yılında 64 milyar 7 milyon ABD doları değerin verildi 2021 yılına kadar 147 milyon dolar değerinde olması bekleniyor. Ortopedik ve dental uygulamalar toplam biyomalzeme pazarının yaklaşık 55’ini temsil etmektedir.

Kaynak