Binaları Kirliliğe Karşı Koruyan Nano Kaplama

Binaları kirliliğe karşı koruyan Nano kaplama

Titanyum dioksit’in (TiO2) organik kirlilik önleyici özelliklerinin olduğu yaklaşık yarım yüzyıldır bilinmektedir. Bununla birlikte, bu alandaki pratik uygulamaları geliştirmek zor olduğundan kullanım alanı kısıtlıydı.  Ancak Yunan bir boya üreticisi firma yaptığı çalışmalar ile bu zorluğu ortadan kaldırmış durumda.

Anatas TiO2'nin (101) yüzeyi

Anatas TiO2’nin (101) yüzeyi

Titanyum dioksit‘in doğal olarak oluşan üç formundan biri olan anatasın, fotokatalitik özellikleri 1960’ların sonunda Japonya’da keşfedildi. Anatas güneş ışığındaki UV radyasyonunun etkisi altında; bakteri, mantar ve nikotin gibi organik kirleticiler ile bazı inorganik maddeleri karbondioksit haline getirebiliyor. Bu katalitik etki kristallerinin nano yapısından kaynaklanıyor.

Açık havada uygulanan bu uygun fiyatlı ve yaygın olarak bulunabilen malzemeler, binalar için etkili bir kendi kendini temizleme çözümü sunuyor. Bunun nedeni, kullanılan boya sayesinde binanın cephelerinde birikinti bırakan kimyasal reaksiyon oluşmasıdır. Bu birikinti (kir) yağmur yağdığı zaman veya su tutulduğunda evin dış cephesinden akıp gidiyor. Boyanın özellikle şehirlerdeki anıtlara ve tarihi eserlere uygulanması, kir ve pislik tarafından tehdit edilen kültürel miraslarımızı da koruyabilir.

Bununla birlikte boyanın geliştiricisi olan NanoPhos firmasının kurucusu ve genel müdürü Ioannis Arabatzis konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı: “Fotokatalitik boyalar ve katkı maddeleri, kaplama endüstrisi için uzun süredir bir meydan okuma oluşturuyordu. Çünkü katalitik etki reçine bağlayıcılarının dayanıklılığını etkiliyor ve boya bileşenlerini oksitliyordu.”

Arabatzis’e göre, geliştirdikleri boya son derece yenilikçi bir ürün. Çünkü fotokatalitik nanopartiküllerin kendi kendini temizleme etkisi ile serin duvar boyalarının yansıtıcı özelliklerini birleştiriyor. Dış yüzeylere uygulandığında bu boya, InfraRed radyasyonun (IR) % 94’ünden fazlasını yansıtabiliyor. Enerji tasarrufu yapabiliyor ve ısıtma ile soğutma maliyetlerini düşürebiliyor.

“Yansıma değerleri kendi kendini temizleme yeteneği ile geliştirildi. Geleneksel boyalara kıyasla, daha uzun süre değişmeden kalabilir. ” – Ioannis Arabatzis

Anatas bazlı boya yapılan testlerden başarıyla geçti

Bresaer Logo

BRESAER, binaların yenilenmesi için uygun maliyetli, uyarlanabilir ve sanayileşmiş bir “bina kaplama sistemi” geliştiriyor

Yunan şirket, boyanın adını temiz ve güzel anlamına gelen Japonca bir kelimeden esinlenerek Kirei koydu. Kirei’nin gelişimi, binaları yenilemek için sürdürülebilir ve uyarlanabilir bir “Bina Kaplama Sistemi” araştıran Avrupa projesi BRESAER‘e dahil edildi. Yeni boya, şirketin kendi tesislerinde ve bağımsız laboratuvarlarda ISO standart prosedürlerine göre kalite kontrol testlerine de tabi tutuldu.

Test sonuçlarıyla ilgili olarakta konuşan Arabatzis şunları söyledi: “Yapay, hızlandırılmış iklim şartlarındaki testlerden elde edilen laboratuvar sonuçları oldukça güvenilir datalar verdi. Boyayı simüle edilmiş çevre koşullarına 2.000 saat boyunca maruz bıraktık. Testler sonunda renk değişikliği, tebeşirlenme, çatlama veya başka herhangi bir boya kusuru belirtisine rastlamadık. Kaplamanın servis ömrünün de en az 10 yıl olmasını bekliyoruz.”