Baykuş Kadar Sessiz Uçuş İçin Bilim İnsanları Çalışmalara Başladı

Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda baykuş kanatlarının neredeyse hiç ses üretmediği ve bu sayede baykuşların inanılmaz derecede sessizce uçabildiği belirlenmişti. Son zamanlarda ise bilim insanları baykuşların bu yeteneğinden ilham alarak jet motorları, rüzgar türbinleri, uçak kanatları ve hatta elektrikli süpürge, saç kurutma makinası gibi ev aletlerini bile çok daha sessiz çalıştırabilecek araştırmalara başladılar.

Virginia Tech. havacılık ve okyanus mühendisliği profesörü William Devenport: “Bir mühendisin bakış açısına göre, baykuşun sessiz uçması mümkün olmamalıdır” demiştir. Çünkü baykuş kanadının kenarları örtülüdür ve bu kenarların her biri gürültüyü yayar.

uçan baykuş

Baykuş kanadının hava akımını, türbülansı ve sessiz uçuş üretebilmek için basıncı nasıl ayarladığını öğrenebilmek için baykuş kanatları taranıyor, dijital modelleme hazırlanıyor ve karmaşık simülasyonlar hazırlanıyor.

Baykuş kanatlarının özellikleri

Temelde baykuşların bu kadar sessiz uçabilmelerinin 3 nedeni vardır: Kanadın ön kısmındaki tüylerin adeta bir tarağın dişleri gibi dümdüz dizilmiş olması, kanadın arka kısmındaki tüylerin yumuşak, esnek ve aralıklı olması ve üst kısımdaki tüylerin kadifemsi yumuşaklıkta olması.

Öte yandan küçük vücutlarına oranla oldukça geniş ve büyük kanatlarının olması, kanatlara binen yük miktarını azaltmakta ve düşük hızda bile daha az kanat çırparak uçmalarına imkan sağlamaktadır.

Baykuşların avlarına kolay yaklaşabilmelerine imkan sağlayan bu özellikler günümüzde bilim insanlarının dikkatini çekmiştir ve baykuşların bu doğal yeteneğinden yola çıkarak modern teknolojiyi daha da ilerletebilmeye yönelik çalışmalarına başlanmıştır.

anupam sharma ve ekibi

Havacılık mühendisliği asistanı Anupam Sharma ve ekibi, Virginia Tech. araştırmacıları ile birlikte tüylerin kanat sesleri üzerinde oynadığı rolü anlamaya çalışmaktadır.

Tüyler başlangıçta tüy yüzeyine neredeyse dikey bir şekilde yükselir ancak daha sonra akış yönünde bükülürler.

Bu bilgilerden yola çıkılarak hazırlanan simülasyonlar ve elde edilen veriler sonucunda rüzgar türbinleri, uçak kanatları ve daha bir çok alanda daha sessiz çalışacak şekilde üretim yapılabilmesini olağan gören bilim insanları, çalışmalarını hayata geçirebilmek için çalışmalarını sürdürmektedir.

Virginia Tech. araştırmacıları şimdiye kadar elde ettikleri veriler sayesinde 3D yazıcı ile uçak motorlarında veya rüzgar türbinlerinin dönen bıçakları gibi bıçaklara tutturulabilen küçük kepçelerden oluşan bir plastik eklenti oluşturdu.

Sharma, elindeki buluşun mevcut bıçak ve kanat tasarımlarına uyarlanabilir ve daha fazla gürültü bastırma sağlamak için diğer gürültü azaltma stratejileri ile birlikte kullanılabileceğini belirtti.