Balistik füze güç sistemine sahip olan ve bu sistemin elde ettiği hareketle hedefine yönelen, üzerlerinde nükleer, kimyasal ve biyolojik başlık ya da birden fazla başlık bulundurabilen güdümlü ya da güdümsüz füze sistemine denir. Başlıklar nedeniyle de balistik füze zararları değişmektedir. Ayrıca balistik kavramı, füzelerin ve mermilerin hareketlerini analiz eden bir bilim dalıdır.
Kısa, orta menzil, kıtalararası ve denizaltı olarak koşulu ile 4(dört) tiptedir.
Tarihteki yeri ise; İkinci Dünya Savaşı ile birlikte Nazi Almanyası’nın 1942’nin sonlarına doğru geliştirdiği ve Adolf Hitler’in intikam silahları adını verdiği V-1 ve V-2’ler ile tarihte ortaya çıkmıştır.
V-1’ler basit bir yönlendirmeyle 2500-3000 feet aralığında 500 km’ye yakın hızlarda 1 ton patlayıcı taşıyabilmektedir.
V-2’de ise V-1 üzerinde fark yaratan nokta, hareket şeklidir. V-1 yatay bir hareketten üstün olarak, V-2 füzesi parabol bir hareket sergiler, yani yay biçiminde bir atış hareketi yaparak hedefe ulaşmaktadırlar. Bu güvenlik ve menzil açısından da büyük farklar ortaya koymaktadır.
Balistik Füze Menzili
Kısa menzilli balistik füze: (Short-range ballistic missile SRBM) 150 ile yaklaşık 1000 km menzil aralığı olan sistemdir.
Orta menzilli balistik füze:(Medium-range ballistic missile (MRBM) yaklaşık 1000 ile 3000 km menzil aralığı olan sistemdir.
Kıtalararası balistik füze (KABF): (Intercontinental ballistic missile ICBM) 5000km ve üzeri menzil aralığı olan sistemdir.
Balistik füzeleri özel yapan şeyler; dik veya dike yakın açıyla fırlatılmasıyla atmosfer tabakalarını geçerek troposfer aşması ve dışına çıkması suretiyle neredeyse uzayda hareket etmeleri ve yer çekimi etkisini azaltarak hedefe yaklaştığında troposferde yüksek hıza geçip hedefe dalış yapmasıdır. Bu hız 7km/sn olarak belirtilmekte olup hedef için böyle bir füzeyi tespit edip durdurmak bir hayli zordur. Tabi ki bu kısımda yaşanan gelişmeler doğrultusunda elbette anti balistik füze sistemlerinde ilerlemeler olmaktadır.
Hangi Ülkelerde Balistik Füze Var?
Dünyanın Önemli Balistik Füzeleri
RT-2PM Topol (Rusya)
Rus yapımı olan bu balistik füze, dünyanın en uzun menzile sahip olan balistik füze sistemidir. Menzili 10.000 km karadan karaya balistik füzelerinden biridir. 1 ton savaş başlığı taşıyabilir ve yaklaşık 45 ton ağırlığındadır.
Şahab-3 (İran)
Şahab-3 füzeler, nükleer başlık taşımaya uygun olan balistik füzelerdir. Menzili 3.000 km civarında olmaktadır.
DF-41 (Çin)
Geliştirilme aşamasının bitmesiyle Dünya’nın en yüksek tahrip gücüne sahip olan füzelerden biri olacağı belirtilmiştir. Menzili 12.000 ile 15.000 km arasında değişmekte olup katı yakıtla çalışan balistik bir füze sistemidir.
Taepodong-X (Kuzey Kore)
Menzili : Bu konuda net bilgiler olmamakla birlikte 500 km ile 1500 km arası menzile sahip olduğu sanılmaktadır.
Agni Füzesi (Hindistan)
Hindistan’ın nükleer alanda amiral gemisi olan füzenin 4 çeşidi bulunmakta ve 5500 km’e kadar menzile sahip olabilmektedir.
LGM-30 Minuteman (ABD)
Amerikan füzesi özelliklerinden birisi, tren veya hareket halinde diğer araçlara monte edilmektedir. Menzili 10000 km de fazladır.
Yorumlar