Bakteriler sayesinde renk değiştiren “canlı dövme”

Canlı dövme MIT’den araştırmacılar genetiğiyle oynanmış bakteriler sayesinde farklı stimulantlara karşılık verebilen canlı dövme geliştirildi. Elektronik dövmeler ve akıllı mürekkep teknolojileri ile giyilebilir sensör teknolojisinin nasıl heyecan verici bir potansiyeli taşıdığını sergiliyor. Mühendisler kendilerinden farklı materyal kullanarak çalışsa bile, yaşayan hücreler oldukça ilginç ve farklı bir kullanım olması düşünülmekte.

İlk işlem olarak da 3D yazıcıdan çıktığı anda ölmeyecek kadar güçlü bir hücre duvarlarına sahip olabilen bakteriler bulmak gerekmektedir. Aynı zamanda da bakterilerin 3D yazıcıda kullanılacak hidrojellere de uyumluluğu gerekmektedir. Sonrasında ise geliştirilmiş teknoloji vesilesiyle 30 mikron çözünürlüğe kadar inilebilmektedir.

3D baskılı bakteri hücresinden bir yama oluşturmak için tıpki bir ağacın dalları gibi  bakteriler elastomer tabakanın üstüne koyuldu. Her dalda bulunan bakteri farklı kimyasal uyarana karşılık verecek bir sistemle tasarlandı. Örneğin, insan eline yapılan bu yamada bulunan bakteriler çeşitli kimyasallara karşı farklı tepkiler vererek renk değiştiriyor.

Bu yama veya dövme aslında biraz bilim kurgu gibidir. Bu sayede genetiği ile oynanmış bakteriler kendileriyle iletişim kuran transistörler gibi çalışmakta.

Gelecek zamanlarda bu sayede giyilebilir yaşayan işlem yapan platformların kurulması amaçlanıyor. Yakın zaman esnasında bu teknolojiyi kullanarak, uyarı yapıştırmaları, vücutta gerçekleşen pH, sıcaklık farklılıklarına sinyal vererek giyilebilir sağlık monitörleri izleyebilecek teknolojiler geliştirilebileceketir.

Kaynak:

http://www.gercekbilim.com/canli-bakteri-3d-baski-dovme-saglik/