Pil üreticileri tarafından üretilen piller için her geçen gün yeni modellerde çevreye zarar vermeyen daha çevreci piller üretilmeye çalışılsa bile pillerin çevreye vermiş oldukları zarar tamamen yok edilememektedir. Buna rağmen pil teknolojileri sürekli olarak gelişmekte ve yenilenmektedir. Bu aşamada sağlığımızı ve dünyayı zararlardan kurtarmak ve korumak biraz da kullanıcıların elinde olan bir durumdur. Kullanılan pilleri çöpe atmak yerine daha bilinçli bir şekilde değerlendiriyor olmak gerekmektedir.Birçok yerde atık pil toplama kampanyaları yapılmaktadır. Sizlerde bu kampanyaları takip ettiğinizde biten pillerinizi çöpe atmak yerine kampanyayı düzenleyen yerlere teslim edebilirsiniz.
Eğer ister iseniz bu kampanyalarda gönüllü olarak görev alabilirsiniz. Bir pilin doğada tam olarak yok olması 5 ile 10 yıl arasındaki bir zaman zarfı içerisinde olmaktadır. Piller tamamen yok olana kadar çevreye ve doğaya çok fazla zarar vermektedirler. Bu da gelecek nesillere sağlıksız bir yaşam bırakılmasına sebep olmaktadır. Atık pillerinizi evinizde kavanozların içerisinde ya da torba içerisinde biriktirip okul, süpermarket, belediye ve süpermarketler gibi atık pil toplama noktalarına teslim etmeniz gelecek nesillere yapılan en büyük iyiliklerden biri olacaktır. Çünkü biten pilleri doğaya bıraktığınızda ya da doğrudan çöpe attığınızda pillerin içerisinde bulunan kimyasal maddelerinin toprağa karışmasına ve yer altında bulunan kaynak sularına bulaşmasını sağlayabilir ve bu suların içilmesine sebep olabilirsiniz.
Pil Nedir?
Pil, kimyasal maddeler aracılığı ile elde edilen enerjinin, elektrik enerjisine dönüştürülerek kullanılmasını sağlayan depolama aracına denir.
Pil Çeşitleri
Çinko-klorid, Çinko-karbon pil, Alkalin pil, Lityum (Lithium) pil, Gümüş-oksit pil, Civa (Mercury), Isıl (Termal) pil, Çinko-hava pil gibi piller tek kullanımlık olup, tekrar kullanımı olmayan pil türlerindendir. Lityum-iyon pil,Kurşun-asit pil, Lityum-iyon polimer pil, Nikel-demir pil, Sodyum-sülfür (NaS) pil, Nikel metal hidrit (Ni-MH) pil,Sodyum-metal klorid pil, Nikel-kadmiyum pil, Erimiş tuz pili, Nikel–çinko pil gibi piller kullanımdan sonra tekrar şarj edilerek kullanılabilir hale gelebilen pil çeşitlerindendir.
Yorumlar