ASELSAN ve Sabancı Üniversitesi’nin müthiş GOLED ekran teknolojisi!
ASELSAN ve Sabancı Üniversitesi’nin iş birliği ile ortaya çıkarılan bu yeni grafen tabanlı GOLED ekran teknoloji adına önemli bir atılım yapılmış oldu. Dünyanın en yüksek çözünürlüğüne sahip ekranı olarak adlandırılan bu teknoloji “Elmas Projesi” adı altında yapılmıştır. Henüz prototip aşamasında olan bu ekran büyük umut vadediyor.
Bu müthiş çalışmanın askeri standartlarda, arka ışık olmadan çalışabilen ( OLED çalışma mantığı) ilk monokrom minyatür ekran üretildi. Ayrıca OLED ekranların işlenme süreçleri tamamen özgün şekilde gerçekleştirilmiştir.
Grafenin kullanım alanları nelerdir?
Buradaki en önemli noktayı grafen oluşturmaktadır. Bildiğimiz üzere grafen, yaşadığımız yüzyıldaki en önemli maddelerden birisi olarak öne çıkmaktadır. Çünkü grafen, çelikten 200 kat daha kuvvetli ve şu ana kadar elde edilen en ince maddedir. Kullanım alanı ise çok geniş olmakla birlikte bir kaç örnek vermek gerekirse bunlar; bataryalara alternatif olabilecek süperkapasitörler, su geçirmeyen kıyafetler, küçük ve verimli biosensör cihazlar, daha sağlam ve hafif uçaklar ve koruma malzemeleri, daha hızlı flash hafızalar gibi alanları kapsamaktadır.
Grafen ve LED ekran arasındaki ilişki
Malzeme olarak grafen ve LED ekran arasındaki ilişkiye bakarsak, grafen elektriksel ve optik aydınlatma kullanılmak üzere tasarlanmış şeffaf bir elektrottur. Led aydınlatma adına mucize olarak gösterilen bu malzeme aydınlatma sektöründe heyecanlı adımların atılması sağlıyor.
Grafen malzemesine daha ayrıntılı baktığımız zaman, karbon atomlarından oluşmuş hegzagonal şekilde düzenlenmiş olan kristalize bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. Elektrik ve ısıyı mükemmel seviyede ileten bu malzeme ışık ile etkinleştiğinde LED aydınlatmayı bir görsel şölene dönüştürme yeteneğine sahip olmaktadır. 2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore’de gerçekleştirilen bir araştırma ile LED ışığının yeni bir boyutu geliştirilmişti. Geliştirilen bu yeni LED ışığı için GRAFEN’nin LED’in ısınma sorununu ortadan kaldırdığı da gözlenmişti.
Bu sevindirici gelişme akıllara şu soruyu getirmektedir. Geleneksel olarak kullanılan metal elektroktlar ile GRAFEN yer değiştirebilir mi? Bu sorunun cevabı ise uzmanlara göre elbette yer değiştirebilir olmakla birlikte bu tür bir yer değiştirme ile elektrotlar daha kolay dönüşecek ve daha yeşil bir çevreye kavuşacağımızın teminatını bize sunmaktadır.
GRAFEN temelli nanoçubuklar LED aydınlatma için şüphesiz ki bir devrim niteliğinde kabul edilmektedir.
Yorumlar