Tanım
Antibakteriyel Camlar, yüzeyinde oluşabilecek bakterilerin çoğunu ortadan kaldırmak ve mantarların yayılmasını önlemek için tasarlanmış bir cam türüdür.
Antibakteriyel camlar üretiminin çoğunluğu, esas aktif madde olarak gümüşün kullanılmasını içerir; Antimikrobiyal özellikler, maddenin infüzyonu veya kaplanması yoluyla sağlanır. Diğer aktif maddeler arasında bakır, silikon, titanyum, zeolit vb bulunur.
Antimikrobik, seçilen alkaliler, alkalin topraklı maddeler ve geçiş metalleri gibi geniş bir element yelpazesini serbest bırakan bileşimlerde de sağlanabilir.
Çalışma Prensibi
Gümüş iyonlarının camın üst katmanlarına yayılmasını içerir:
İyonlar bakterilerle etkileşime girer ve metabolizmalarını etkisiz hale getirerek ve bölünme mekanizmalarını bozarak yok eder. Camın antibakteriyel etkisi, özellikle bakteri ve küf oluşumunun yüksek olduğu sıcak ve nemli koşullarda devam edip sürebilmektedir.
Antibakteriyel Camlar, hastanelerin ve sağlık kuruluşlarının kolayca hijyenik ve temiz bir yüzey elde etmesini sağlamış ve gerekli bir hale gelmiştir. Buna ek olarak, personelin ve hastaların sıklıkla cam için endişelenip sıklıkla temizlemek gibi dertlerini ortadan kaldırmış ve bunun için ek sarfiyat gerekmemektedir. Sonuç olarak bu gibi kurumlarda cam kullanarak perde ile insanlar arasındaki teması azaltır ve daha steril bir ortam sağlamaktadır.
Temiz Antibakteriyel Camlar, hastanelerdeki geleneksel bölme işlemlerine kıyasla çok daha az zaman ve emekle, düzenli temizleme rejimlerini destekleyerek çok daha ucuza yapılabilir.
Kullanım Alanları
1.Spesifik hijyen gereklilikleri için:
- Hastaneler, hematoloji, onkoloji ve geriatrik üniteler, izolasyon odaları, yanık üniteleri, sterilizasyon odaları vb klinikler, revirler
- Eczaneler ve laboratuvarlar
- Huzur Evleri
2. Bakteri ve mantar gelişimini azaltır
- Duşlar ve banyolar
- Sağlık kaplıcaları
- Spor salonları
- Yüzme havuzları
3.Diğerleri:
- Telefon Kapak Camları
- Kantinler, tuvaletler
- Bekleme odaları
- Toplu taşımalarda
Etkilediği Organizmalar
1. Bakteri
- Staphylococcus Aureus
- Escherichia Coli
- Pseudomonas Aeruginosa
2. Mantarlar
- Aspergillus Niger
- Candida Albicans
Avantajları
Öncelikle Çağdaş ve Modern bir görünüm
BAKIMI KOLAY
Temizlenmesi kolaydır ve hastanelerde kullanılanlar da dahil olmak üzere temizlik ürünlerine karşı dayanıklıdır. Testler, aşındırıcı bakım ürünlerinin bile camın antimikrobiyal etkisini engellemediğini göstermiştir.
KULLANIM KOLAY
Montajı kolaydır. Kurulum teknikleri seçilen ürüne göre değişir.
GÜVENLİ
Yapılan testlerle birlikte temas edilen yerlerle bakteri veya mantar sayısında azalma görülmüştür.
Fiziksel yapısı olarak da gayet dayanıklı oluşuyla kullanışlı bir cam çeşididir.
Bu videoda antibakteriyel camlar düşme testinden geçiyor…
https://youtu.be/FrW04qufXFg
AGC Firmasının antibakteriyel camlarla ilgili güzel bir videosu…
Yorumlar