Günümüzde akıllı telefonların şarjı eski telefonlar kadar uzun gitmiyor ve bu sorun yaratabiliyor. Bunun en büyük sebebi ise bu telefonlar çok fazla özelliğinin bulunmasıdır. Android telefonların özelliklerini bilinçsizce kullanırsanız şarj sorunları yaşayabilirsiniz. Bu yazımızda bir android telefonun şarjının neden çok hızlı bittiğini ve sorunun nasıl çözülebileceğini anlatacağız. Bunun gibi android telefonlara yönelik rehberler için Android Rehber sitesini takip etmenizi öneririz.
1-Arka Plan Uygulamaları
Telefonunu en az kullanan kullanıcılar bile ortalama 10 adet uygulamayı android telefonlarına indirmiştir. Aktif kullanıcılar ise neredeyse her gün telefonlarını daha iyi hale getirmek için yeni bir uygulama yüklüyor. Bu uygulamalar telefona indirildikten sonra ayarları neredeyse hiç kontrol edilmiyor. Varsayılan olarak arka planda çalışan bu uygulamalar da şarjınızın daha hızlı gitmesine sebep oluyor. Bu yüzden indirdiğiniz uygulamaların arka planda pil tüketimini iyi kontrol etmelisiniz. Bu verilere ulaşmak için telefonunuzun dahili pil istatistikleri uygulamasını kontrol edebilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi içinde AccuBattery uygulamasını indirmenizi öneririz.
- Google Play üzerinden ücretsiz olarak AccuBattery uygulamasını indirin
- Uygulamayı açın ve buradan uygulama başına kullanım istatistiklerini bulun
- En çok şarj tüketen uygulamaları not alın
- Ayarlar> Uygulama ayarları yolunu izleyerek not aldığınız uygulamanın ayalarını açın
- Buradan arka planda çalışma iznini kapatın (Bunu yaptıktan sonra uygulama bildirim gönderemez bu yüzden whatsapp gibi bildirim ihtiyacı duyduğunuz uygulamaları kapatmayın)
- Aktif kullanmadığını bir uygulama ise direk kaldırmanızı tavsiye ederiz.
2-Gereksiz Veri, GPS ve Parlaklık
Özellikle amatör telefon kullanıcıları veri, gps ve parlaklık ayarlarına pek dikkat etmezler. Harita uygulaması ile bir adres tarifi aldıktan sonra gps otomatik olarak kapanmaz. Gps ile harita kullandıysanız işiniz bitince gps özelliğini kapatmayı unutmayın. Aynı şekilde mobil verinizi ve wifi erişimini internetle işiniz olmadığı halde açık tutmak şarjınızın hızlıca gitmesine sebep olur. Son olarak oto parlaklık ayarı telefon parlaklığınızı gereksiz yere artırabilir. Bu yüzden oto parlaklık yerine kendiniz parlaklık seviyesini düşük parlaklığa sabitleyin. Ekran parlaklığı en çok şarj tüketen şeylerin başında gelir.
3-Arızalı Batarya Kullanımı
Her telefon bataryasının belirli bir ömrü vardır. Bu ömür sizin kullanım alışkanlıklarınıza göre değişir. Bataryanızın ömrü bittiyse veya kötü duruma geldiyse şarjınızın çabuk bitmesi sorununu yaşayabilirsiniz. Bu durumu kontrol etmek için bataryanızın sağlığını öğrenmeniz gerekmektedir. Eğer telefonunuz destekliyorsa ayarlar uygulamasından batarya sağlığı bölümüne bakıp öğrenebilirsiniz. Bu özellik telefonunuzda yoksa AccuBattery uygulamasının batarya sağlığı bölümüne bakabilirsiniz. Bu bölümün sonuç gösterebilmesi içi telefonunuzu birkaç kez şarj etmeniz gerekmektedir. Eğer batarya durumunuz kötü ise orijinal bir batarya ile değiştirerek telefonunuzu daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Bu makalemizde şarjın hızlıca bitmesine sebep olan şeylerden bahsettik. Bu başlıklardan herhangi biri ile ilgili sorunuz varsa yorum bölümünden iletebilirsiniz.
Yorumlar