Amstardam’ın Robot Filosu: Roboatlar

Kuzeyin Venedik’i olarak adlandırılan Amsterdam bu adı sahip olduğu birbirinden güzel kanallar sayesinde almıştır. Amsterdam’daki kanallar UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine de alınmıştır. Kanal sayısı olarak Venedik’ten fazla kanala sahiptir. Toplamda 100 kilometre uzunluğunda 165 tane kanal bulunmaktadır. Bu kanallarda şehre hizmet vermek için Massachussetts Institute of Technology (MIT) ve Amsterdam Institute (AMS) tarafından roboat adında bir projeye başlanmıştır.

Bu projeye göre şehrin kanal kullanımı kolaylaştıracak, çevresel sorunları azaltacak ve şehirde zamanın daha etkili kullanılmasını sağlayacak yüzen robot filoları oluşturulacak. Bu yüzen otonom deniz taşıtlarına ise roboat denilmektedir. Projeye göre Amsterdam halkının yüzen otonom robotlar sayesinde faydasını göreceği gelişmeler ise şunlar;

  • Roboatlar oluşturulan dairesel bir hat üzerinde peşi sıra gidip gelerek turistler için geziler düzenleyecekler ve turizmin canlanmasını sağlayacak,
  • Roboatlar sayesinde kanal üzerinde insanların kullanabileceği (park, iskele vb.) alanlar yaratılabilecek,
  • Roboatlar kanallarda şehrin atıklarının toplanmasına ve taşınmasına yardım edecek,
  • Amsterdam’ın meşhur müze ziyaretlerinde halkın ve turistlerin taşınması adına seferler düzenleyecek,
  • Sadece iki nokta arası değil kanallar arasında da halkın ve turistlerin taşımacılığında su taksisi ve su otobüsü olarak hizmet verebilecek,
  • Gıda ürünlerinin bir noktadan bir noktaya taşınmasını hızlandırıp daha taze servis edilmesini sağlayacak ve
  • Geçici sürelerde köprü görevi görebilecekler.

Roboatların Teknik Özellikleri

Algılama

Roboatlar çevrelerindeki yapıları ve diğer roboatları algılamak için lazer darbeleri kullanarak nesnelerin ve yüzeyin uzaklığını anlamaya yarayan LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging) teknolojisini kullanmaktadırlar.

Hareket Planlama ve Çarpışmadan Kaçınma

Roboatlar akıllıca kendi hareketlerini planlayabilmektedirler. Roboatlar seyir halindeyken daima kendi dinamiklerini, geometrilerini ve sınırlarını hesaplamaktadırlar.

Tahmini Yörünge Takibi

Roboatlar Nonlinear Model Predictive Controller (NMPC) kullanarak planlanmış engel bulunmayan rotalarını minumum efor ve hatasız takip ederler.

Rota Planlama

Veriye dayalı sayısal method sayesinde diğer taşıtlarla çarpışmayı engelleyen, taşıtların hareketlerini tahmin eden ve uygun rota belirleyebilen reaktif bir sistem kullanmaktadırlar.

Bağlanma

Roboatların birbirlerine bağlanabilmesi sayesinde bir çok roboattan yüzen köprüler, konser alanları ve pazar alanları yaratılabilmektedir. Bu bağlanma işlemi spherical joint adında genellikle otomobil sektöründe kullanılan bilyeli mafsallar ile kontrol kollarını direksiyon mafsallarını bağlayan küresel yataklar sayesinde otonom olmak üzere gerçekleşmektedir.

Çevreyi İzleyebilme

Roboatlar çalışma esnalarında çevreyi ölçebilmektedirler. Suyun kalitesi, havanın kalitesi ve hava durumları hakkında bilgiler toplamaktadırlar.

Kaynak