Alüminyumun Hayatımızdaki Önemi, Özellikleri ve Alüminyum Kullanımı

Al

Hafif, dayanıklı ve fonksiyonel… Alüminyumu günümüzün en önemli mühendislik malzemelerinden biri haline getiren başlıca özellikler bunlar. Alüminyum sadece bu özellikleriyle bile kullanılmaya değer bir malzeme. Yaşadığımız evlerde, kullandığımız otomobillerde, bizi uzun mesafelere çıkarsak; telefonlarda ve günlük olarak kullandığımız bilgisayarlarda, tezgahlarda ve uçaklarda, dolaplarımızdaki raflarda ve modern ortamda, iç tasarımlarda alüminyuma sıkça rastlayabiliriz. Ancak sadece 200 yıl önce bu metal hakkında çok az şey biliniyordu.

Yaygınlık

Bu elementimiz gümüşi beyaz bir metaldir ve periyodik tablodaki 13 elementtir. Bu metalimiz hakkında şaşırtıcı bir gerçek, dünyanın en yaygın metali olması ve Dünya’nın ana kütlesinin% 8‘inden fazlasını oluşturması. Ayrıca gezegenimizde oksijen ve silikondan sonra üçüncü en yaygın kimyasal elementtir.

Doğada…

Alüminyum Minerali

Aynı zamanda, diğer elementlerle kolayca bağlandığı için saf alüminyum doğada görülmez. İnsanların nispeten bu konuda geç bilgi sahibi olmalarının sebebi de budur. Resmi olarak ilk kez 1824 yılında üretildi ve endüstriyel ölçekte üretim yapmak öğrenmek için yaklaşık elli yıl daha geçti.

Doğada bulunan en yaygın şekli Alüminyum sülfatlardır. Bunlar iki sülfürik asidi birleştiren minerallerdir: biri alkalin metal (lityum, sodyum, potasyum rubidyum veya sezyum) ve diğeri periyodik tablonun üçüncü grubundan metal esaslı alüminyum ağırlıklı bileşikler.

Alüminyum sülfatlar suyun temizlenmesinde, tıpta, kozmetikte, kimya endüstrisinde ve diğer sektörlerde kullanılmaktadır. Bu arada, adını Latincede alumen olarak adlandırılan alüminyum sülfat bileşiğinin isminden almıştır.

Alüminyum Özellikleri

Alüminyumun değerli özelliklerinden biri de nadir bulunduğu bir kombinasyon olmasıdır. Dünyadaki en hafif metallerden biridir: demirden neredeyse üç kat daha hafiftir fakat aynı zamanda çok güçlü, son derece esnek ve korozyona karşı dayanıklıdır. Çünkü yüzeyi her zaman çok ince fakat yine de çok güçlü bir oksit film tabakası ile kaplıdır. Manyetize olmaz, mükemmel bir elektrik iletkeni ve hemen hemen tüm diğer metallerle alaşımlar oluşturur.

Hafif

  • Demirden üç kat daha hafif

Dayanıklı

  • Çelik kadar hemen hemen aynı

Yumuşak

  • Kolay işlenir

Korozyona Dayanıklı

  • Alüminyum oksitin ince bir yüzey tabakaya sahip olması nedeniyle

Bu metal hem sıcak olduğunda hem de soğuk olduğunda basınç ile kolayca işlenebilir. Bükülebilir, çekilebilir ve damgalanabilir. Ateşle yanmaz, özel boya gerekmez ve plastiklerden zehirli değildir. Aynı zamanda çok esnektir, bu nedenle sadece 4 mikron kalınlığında sacların yanı sıra ekstra ince tel de yapılabilir. Alüminyumdan yapılabilecek ekstra ince folyo, bir insan saçının üç kat daha incedir. Buna ek olarak, alüminyumun üretimi diğer metaller ve malzemelerden daha maliyetlidir.

Alüminyum folyo

Kolayca diğer kimyasal elementlerle bileşikler oluşturduğundan çok çeşitli alüminyum alaşımları geliştirilmiştir. Çok az miktarda katkı maddesi bile metalin özelliklerini büyük ölçüde değiştirebilir, böylece yeni alanlarda kullanılmasına olanak tanır. Örneğin, sıradan yaşamda silikon ve magnezyumla harmanlanmış, kelimenin tam anlamıyla yolda, yani alüminyum alaşım jantlarında, motorlarda, şaside ve modern otomobillerin diğer bölümlerinde karşılaşırsınız. Alüminyumun çinko alaşımlarına gelince, şuan sizin bu yazıyı okumanıza ön ayak olan cihazlarda bile karşılaşırız, çünkü cep telefonları ve tablet bilgisayarların üretiminde yaygın olarak kullanılan bu alaşımlardır. Bu arada, bilim adamları yeni alüminyumlu alaşımları geliştirmeye devam ediyor.

Alüminyumun otomobillerde kullanımı

Modern inşaat, otomotiv, havacılık, enerji, gıda ve diğer sanayi, alüminyumunun eksikliğiyle düşünmek bile imkansız olacaktır. Buna ek olarak,  ilerlemenin bir simgesi haline geldi: tüm son teknoloji cihazlar ve araçlar alüminyumdan üretildi.

Yukarıda sıralanan kalitelerin birleşiminin, alüminyumun endüstride en iyi seçim olmasını sağlamak için zaten yeterli olduğu gösteriyor; ancak yine de önemli olan başka bir özellik var: tekrar tekrar tekrar kullanılabilmesi. Alüminyumun saf hali ve alaşımları eritilebilir ve mekanik özelliklerine herhangi bir zarar vermeden tekrar kullanılabilir. Bilim adamları 1 kg geri kazanımlı alüminyumdan konserve kutuların 8 kg boksit, 4 kg çeşitli florür ve 15 KWH elektrik tasarrufu sağlayabileceğini tahmin ediyorlar.

Alüminyum Devri Daimi

Endüstrinin var olduğu dönemde üretilen alüminyumun yaklaşık% 75’i bugün hala kullanılmaktadır.

Bir alüminyumu da içeren bir alaşım olan Zamak adlı diğer yazımı okumanızı tavsiye ederim…

Çok yönlü ve Kullanışlı Olan Bir Alaşım “ZAMAK”