Altay Tankı ve Özellikleri

altay-tank

Altay Tankı Projesi resmi olarak 2009’da başladı. Projeyi üstlenen asıl firma olan OTOKAR şirketi liderliğinde tasarlanan Altay Tankının ilk iki prototipi 15 Kasım 2012’de Türk ve dünya kamuoyuna duyuruldu.

İsmini Kurtuluş Savaşı’nda 5. Süvari kolordu komutanı Fahrettin Altay’dan alıyor. Prototip aşamasından sonra milli tankın testlerine ve geliştirme çalışmalarına başlandı.

Altay Tankı Motoru

Tanka her türlü hareket kabiliyetini kazandıracak olan motorun yapımında birkaç firma değişmişti ancak son olarak bu işi Tümosan firmasının üstlendiği belirtiliyor. Bu durum motorun da yerli üretim olacağı ve dışa bağımlılığın daha da azalacağı anlamına geliyor. 1500 beygir güç üreten ve dizel yakıt sistemiyle çalışan motor tankı 70 km/h ile hareket ettirebiliyor ve tanka 500 km’lik bir harekat menzili de sağlıyor. Altay’ın rakipleri olan ve dünyanın en iyi tankları olarak kabul edilen Leopard 2’de 1479 beygirlik dizel motor, M1 Abrams’da ise 1500 beygirlik gaz türbinli motor kullanılıyor.

Güncelleme: 

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile BMC arasında Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araç Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi sözleşmesi imzalandı.

Sözleşmeyle BMC’ye yeni nesil hafif zırhlı araçların paletli konfigürasyonunun güç grubu ihtiyacının yerli imkanlarla karşılanması görevi verildi.

altay tankı

Altay Tankı Zırhı

Tankların en önemli ve en çok korunması gereken yeri tankın ön yüzüdür. Altay Tankı da bu korumayı sağlamak ve tanka büyük bir dayanırlık kazandırmak için tankın zırhını tahribat konusunda başarılı olan ve tanksavar füzeleri üreten Roketsan firması tarafından geliştirilmesi uygun görülmüştür. Roketsan, Altay Tankı kompozit malzemeden üretilen, içeriği biraz da gizli olan yeni nesil bir zırh tipi kullanıyor. Leopard 2 ve M1 Abramsda da kompozit tip zırhlar kullanılmakta.

Altay Tankı Ana Silahı

Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek. Ana muharebe tankında ana silah sistemi olarak 120 mm’lik 55 kalibre yivsiz top tercih edilmiş durumda. Bu toplar Güney Kore firması olan Hyundai-Rotem ile yapılan teknoloji transferi anlaşması sonucunda Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından üretilecek. Modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından üretilecektir. Topların atış menzili ise şimdilik 3 km.

Üretilecek Altay Tankı Güç Grubunun;

  1. V-12 yapısında ve ~26 litre hacminde,
  2. Transmisyon ile birlikte toplam 5,5 metreküplük hacim,
  3. 2 adet yüksek basınçlı turbo şarj ile beslenmesi,
  4. Common-Rail enjeksiyon sisteminin kullanılması,
  5. 5 ileri 3 geri vites geçişine sahip olması,
  6. Tankın kendi ekseninde her iki yöne de 360° nokta dönüşüne imkan sağlaması planlanmaktadır.

Altay Tankının Genel Özellikleri

  • Altay tankı dört kişilik mürettebat görev alacak(Tank komutanı, nişancı, doldurucu, sürücü).
  • Tankın muharebe ağırlığı 65 ton olarak tahmin ediliyor.
  • Değişken süspansiyon sistemi sayesinde keskin manevra yapabilme ve üstün arazi yeteneğine sahip.
  • Tankın iç ve dış iletişimini kesecek ve tankın elektronik sistemlerini sekteye uğratılabilecek elektromanyetik silahlara karşı donanımı mevcuttur.
  • 12,7mm ağır makineli tüfek ve Aselsan Sarp veya Aselsan Stamp diğer silahları olarak biliniyor.
  • Aselsan tarafından sağlanan son teknoloji bilgisayar sistemleri ile atış kontrol sistemi ve daha fazlasına sahip olan bir tank.
  • Roketsan Bor karbür esaslı yeni bilinmeyen tip zırh.

altay-tanki-bilgi

Tankların sahip olması gereken ateş gücü, tankın savunması, arazi kabiliyeti gibi özelliklere sahip olan ve bunları başarılı bir şekilde yerine getiren ALTAY ana muharebe tankı dünyanın en iyi tanklarına meydan okuyor. 2017 yılında seri üretime geçmesi planlanan ALTAY’ın birim maliyetinin ise 5,5-6 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Şuan 5 prototip üretildi. Kış, sürüş, ve atış testleri tamamlandı. Motor testleri ve yerli motor projesiyle birlikte zırh denemeside devam etmekte. İlk etapta 250 adet, toplamda 1000 adet, tahmini 4 konfigürasyon şeklinde üretilecek.

Kaynak:

https://tr.wikipedia.org/wiki/Altay_(tank)
http://www.muhendisbeyinler.net/altay-tanki-hakkinda-bilgi
http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017/10/17/altay-tankina-yerli-motor-icin-yeni-ihale