Haberler
0

Almanya’nın Hipersonik Uçak Geliştirme Projesi

Almanya Hipersonik Uçak Geliştirme Yarışına Katılıyor

Almanya Hipersonik Uçak Geliştirme Yarışına Katılıyor

Almanya, savunma teknolojileri alanında önemli bir adım atarak hipersonik uçak geliştirme yarışına katılmaya karar verdi. Almanya Federal Silahlı Kuvvetler Ekipman, Bilgi Teknolojileri ve Hizmet Desteği Ofisi (BAAINBw), yeniden kullanılabilir ve iki aşamalı bir hipersonik araştırma uzay aracının geliştirilmesi için resmi bir taahhütte bulundu. Bu önemli projeyi üstlenen Alman girişimi Polaris, yeni uzay uçağının tasarımını ve test süreçlerini gerçekleştirecek.

Farklı Görevler İçin Test Platformu Olacak

Farklı Görevler İçin Test Platformu Olacak

Sözleşmeye göre, Polaris, iki aşamalı, yatay kalkışlı ve tamamen yeniden kullanılabilir bir hipersonik araştırma uçağı tasarlayacak. Bu yeni uzay aracının, savunma ve bilimsel araştırmalar amacıyla hipersonik bir test platformu olarak hizmet vermesi planlanıyor. Ek olarak, uzay uçağının küçük bir uydu fırlatıcısı olarak da görev yapması bekleniyor. Yeniden kullanılabilir tasarımı sayesinde, bu uzay aracı, geleneksel fırlatma araçlarına (örneğin roketler) kıyasla daha sık bir şekilde uydu taşıyabilecek.

Polaris, 2028 yılına kadar çalışır durumda bir uzay uçağı prototipi geliştirmeyi hedefliyor. Haber kaynaklarına göre, bir roket güçlendirici (booster) fırlatma sırasında ilk aşamayı sağlayacak ve uçak havalandıktan sonra 5 Mach hızına (ses hızının 5 katı) ulaşacak. Nihai aracın tamamen otonom mu yoksa insanlı mı olacağı konusunda henüz net bir açıklama yapılmadı. Prototipin her uçuşta yaklaşık 1.000 kg yükü yörüngeye taşıyabilmesi amaçlanıyor.

Şirketin ayrıca uzay aracının görevlerini, uzay keşif faaliyetlerini de kapsayacak şekilde genişletmeyi düşündüğü iddia ediliyor. Eğer bu hedefler gerçekleştirilirse, uzay aracı gerçek zamanlı istihbarat sağlayabilirken, anti-uydu silahlarına karşı da bağışıklık kazanabilir.

Farklı Prototipler Test Ediliyor

Raporlara göre, geliştirme süreci zamanla giderek daha büyük prototipleri içerecek. Şu anda en gelişmiş model, yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve yaklaşık 240 kg ağırlığında. Polaris, 2025 yılı sonuna kadar 8 metre uzunluğunda ve 1,5 ila 2 ton ağırlığında olan prototipin ilk uçuşunu gerçekleştirmeyi planlıyor. Şirket şu anda mevcut müşteri yelpazesi için teknoloji göstericisi olarak hizmet veren 8 prototip işletiyor. Alman Savunma Bakanlığı için geliştirilen bu prototip, şirketin 9. prototipi olacak.

Bu prototipler arasında, Mira demo uçağının küçültülmüş bir versiyonu olan Aurora da yer alıyor. Aurora, ilk uçuşunu 2023 yılında, uçak ve roket teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanarak gerçekleştirdi. 2,5 m uzunluğundaki Aurora, Mira’nın dört kerosen yakıtlı jet türbini ve sıvı yakıtlı lineer aerospike roket motoruna kıyasla dört elektrikli kanal fanı ile itiş gücü sağlıyor.

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar