fbpx

Akıllı Telefonlar ve Camlarının Bulunuşu, Özellikleri, Gelişimi

Analiz makinesi

CEP TELEFONSUZ HAYAT

Bİr grup insan akıllı telefonlarına bakarken çekilmiş bir fotoğraf

Cep telefonunuz olmadan bir gün sürebilir misiniz? Time dergisinin kısa bir süre önce gerçekleştirdiği bir ankete göre, ABD vatandaşlarının % 84′ü bunu yapamadı. 20 yıl önce, hiç kimsenin bir cep telefonuna bile sahip olmadığına inanmak gerçekten zor düşünülebilir hale geldi. Ve şimdi cep telefonu daha büyük ve daha iyi bir cihaz haline dönüştü, Akıllı Telefonlar. Geçen yıl dünya çapında bir milyardan fazla akıllı telefon satın alındı. Eğer bir akıllı telefon sahibi ise akıllı telefon sadece akıllı olmaya devam ediyor, çünkü, muhtemelen bir veya iki yıl içinde, pratikte eskimiş olacağını biliyoruz.

Şimdiki Telefonlarla O Zamanlar Neler Yapılabilirdi?

1950’lerde, bugün tek bir akıllı telefonla neler yapabildiğinizi algılayabilmek adına şöyle bir örnek verilebilir. Bir ofis binasının tüm katında bir grup bilgisayarın yapabildiğini siz akıllı telefonlar ile saniyeler içerisinde yapabiliyorsunuz. Şöyle bir çarpıcı örnek daha verilebilir düşük-uç akıllı telefonlar Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) aya adam koymak için kullanılan bilgisayar sisteminden daha bilgi işlem gücüne sahiptir. Şaşırtıcı bir şekilde, internette sörf yapabilir, müzik dinleyebilir ve avucunuzun içine sığan bir şeyle arkadaşlarınıza metin yazabilirsiniz. Hiçbir şey kimya olmadan mümkün olmayacak ve akıllı telefonunuzu her kullandığınızda, kimyayı harekete geçiriyorsunuz.

Eski bir bilgisayar
Akıllı Telefon Çeşitleri

Akıllı telefon almaya çalışırken, insanların aradıkları tek önemli özellik ekran. Bildiğiniz gibi ekran, telefonun ekranını görmenizi sağlar. Yani telefonunuzla ilk etkileşime geçtiğiniz alan ekran alanıdır. Telefonunuzu şuan düşürdüğünüzü hayal edin ve “kırıldı mı acaba” korkusu olmayanlar var mıdır? Neyse ki telefonunuzun camını sizden daha çok düşünen firmalar var ve Camdaki Fiziksel özelliklerden biri olan tokluk ile mükemmel bir şekilde dans edebiliyorlar.

DEĞERLİ BİR KAZA

Tokluğu Yüksek bir telefon kapak camı

Bu tokluk aslında bir tesadüfen gerçekleşen bir kazanın sonucudur. 1952‘de Corning Glass Works’teki bir kimyager, bir fırında 600 °C ‘ye kadar bir camı ısıtmaya çalışırken, hatalı bir termostat 900 °C‘ye ısıtılmasına neden oldu. Fırınıı açtıktan sonra, cam örneğinin ergimiş bir yapışkan madde olmadığını ve fırını mahvetmediğini farkettiğinde çok şaşırmıştı. Maşalar yardımıyla numuyeyi çıkarttı. Fakat bir başka kaza ile numuneyi düşürdü. Toplam iki kazayla dünyada herkesin kullandığı bir malzemeyi icat etmiş bulundu. İkinci kaza sonrası yere düşen cam kırılmak yerine yere çarpıp sıçramayı tercih etti.

Bu sayede, dünyadaki ilk sentetik cam-seramik hem cam hem de seramik ile birçok özelliği paylaşan bir malzeme doğdu. Cam, amorf bir katıdır, çünkü kristalin bir yapı içermez. Moleküller herhangi bir düzende değil, daha çok sıvı halde düzenlenirler, ancak yerinde dondurulurlar. Cam, birbirine kayabilen atom düzlemleri içermediğinden, gerilimin hafifletilmesi için bir yol yoktur. Aşırı gerilme bir çatlak oluşturur ve çatlağın yüzeyindeki moleküller ayrılır. Çatlak büyüdükçe, stres yoğunluğu artar, daha fazla bağ kesilir ve cam kırılıncaya kadar çatlak genişler.

CAMLARDAKİ ÖZELLİKLER

Cep telefonu kapak camı

Optik olarak saydam olma özelliğinden dolayı, cam pencereler, kaplar, optik mercekler, aynalar ve sayısız diğer ürünler gibi yaygın olarak kullanılmaktadır.

Üretim süreci boyunca, cam düz camlardan ince cam ve optik fiberler de dahil olmak üzere oldukça karmaşık şekillere kadar değişik şekillerde oluşturulabilir.

Çoğu durumda cam çok dayanıklıdır; Bununla birlikte, kırılgan doğası, bazı uygulamalarda uygulamasını sınırlar.

Son on yılda, akıllı telefonların artması, yüksek sertlik, mükemmel kırılma tokluğu ve mükemmel çizilme ve aşınma direnci gibi üstün mekanik özelliklere sahip yeni cam merceklerin gelişimini müthiş bir şekilde ilerletiyor.

Bir analizle bu durumları değerlendirelim…

Bu çalışmada Nanovea Mekanik Test Cihazı, bir akıllı telefon objektifinin tribomekanik özelliklerini kapsamlı bir şekilde incelemek için kullanılır; sertlik, Young modülü ve kırılma tokluğunun yanı sıra çizilmeye ve aşınma direncine sahip olup, çok yönlülüğü ve doğruluğunu göstermek için Cam numune testinde Nanovea Mekanik Test Cihazı kullanılır.

ölçüm makinesi
Objektif üzerinde nanoententasyon ölçümünün yapılması

Girinti Eğrisinin Analizi

ASTM E2546 (ISO 14577) ‘yi takiben, aşağıdaki örnekte olduğu gibi yük / yer değiştirme eğrisi yoluyla sertlik ve elastik modül belirlenir.

Nano-indentasyonun yük-yer değiştirme eğrisi

Peki Nasıl Önlendi?

Cam Sektörünün Dünya Devi CORNING GLASS COMPANY kırılmaları engellemek için bir teknoloji üretti ve Akıllı Telefonlarımızla cebimize, evimize, hatta yatağımıza kadar girdi.

Corning Glass Company Akıllı Telefonlarımızdaki Camların neden kırıldığı ve nasıl kırılmaz hale getirildiğine dair bir video ile bize gerçeklerini açıkladı.

Ben de sizin için bu videoyu Türkçeye çevirdim.

İyi Seyirler..

Camlara Meraklıysanız  “Akıllı Camlar” ve “Anti-Reflektif Cam kaplama” adlı yazılarımı ayrıca okuyabilirsiniz.!

https://malzemebilimi.net/akilli-camlar.html

https://malzemebilimi.net/anti-reflektif-cam-kaplama.html

Kaynakça

  • https://www.acs.org
  • http://www.tengyuda88.com
  • http://www.ilongsight.net
  • http://nanovea.com/App-Notes/glass-mechanical-properties.pdf
  • http://wirelessrev.ca

Benzer yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Sponsor
Yazılar