Akademik CV Oluşturma Rehberi

İyi bir CV, becerilerinizi, akademik ve mesleki başarılarınızı kısa ve etkili bir şekilde gösteren özgeçmişlerdir. En yüksek başarılarınızı doğru bir şekilde gösterirken aynı zamanda iyi organize edilmiş görülmeli ve okunması kolay olmalıdır. Başarılarınızı abartmadan ama aynı zamanda aşırı mütevazı olmadan göstermeniz gerekir. Bu konuda hali hazırda mevcut olan CV’leri incelemeniz nasıl bir CV hazırlayacağınız konusunda size rehber olacaktır. Örneğin, https://akademik.yok.gov.tr/ akademik camiada eğitim faaliyeti yürüten akademisyenlerin özgeçmişlerini içermektedir. Bu özgeçmişleri inceleyerek fikir edinebilirsiniz.

Akademik Özgeçmiş Neden Farklı Olmalı?

Akademik özgeçmişi diğer özgeçmişlerden ayıran en temel fark tipik özgeçmiş kısımlarının yanı sıra aynı zamanda araştırmaları, verilen fonları ve çeşitli yayınları içeren bir özgeçmiş olmasıdır. Aşağıda sizinle paylaştığımız ipuçları ve taktikler ile akademik CV’nizi kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Akademik Özgeçmiş Neden Güncellenmeli?

Özgeçmişler toplumda uyanan genel kanının aksine sadece iş aramak için kullanılmaz. CV’nizi düzenli olarak güncellemeniz akademik geleceğinizde pek çok aşamada size yardımcı olacaktır. Örneğin burs, ödül, referans, hibe başvuruları, yayınlama, imtiyaz incelemesi ve danışmanlık gibi. CV’nizi en iyi şekilde güncellemek ve akademik CV’nizi profesyonel bir şekilde oluşturmak için profösyonel destek alınız. Mesela çok dilli bir akadamisyen iseniz muhakkak şu yazıyı okuyunuz.

Kullanabileceğiniz Araçlar

Araştırmalarınızın yarattığı etkiyi gösterin. Bunun için eserlerinizden kaç kere bahsedildiği, toplam aldığınız referans sayısı gibi ayrıntıları CV’nizde paylaşın.

CV’nizde akademik araştırmalarınızla ilgili anahtar kelimelere yer verin.

Eğer daha spesifik bir rehberlik arayışındaysanız, YÖK sistemi üzerinden iş arama, kariyer rehberliği ve planlama konusunda paylaşılan ilan ve bilgilere göz atın.

Genel İpuçları

Öncelikle CV’nizin uzunluğunu, formatını ve yapısını göz önünde bulundurun:

Uzunluk bakımından ortalama 2 sayfalık bir özgeçmiş hazırlamanızı öneririz. Ancak eğer araştırma pozisyonlarınız fazlaysa bu durumda sayfa sayısını biraz aşabilirsiniz.

Uygunluğunuzu vurgulayan, yayınladığınız eserleri, adınıza sağlanan fonları, gerçekleştirdiğiniz sunum ve tez bilgilerini dahil edin.

CV Yapısı

Ardından CV’niz için uygun bir yapı seçin:

Öncelikle kullanacağınız ana ve alt başlıkları belirleyin.

Bazı kişisel ayrıntılar ve kısa kariyer özeti ile CV’nizi besleyin.

Özgeçmişinizin ilk bölümünde eğitim bilgilerinize, yayın ve araştırmalarınıza odaklanın.

Ayrıca ödüller, finansmanlar, eğitim rolleri, sahip olduğunuz idari deneyim, teknik ve mesleki yetenekler, iş ağınız ve üyelikleriniz, konferans ve seminer katılımı ve size referans olanların listesi gibi konuları da CV’nizde ele alın.

CV Biçimi Nasıl Olmalı?

Normal kenar boşluğu ve puntoda yazı tipi seçin.

Yazım ve gramer konularına dikkat edin. Bir hata olmadığından emin olmak için CV’nizi bitirdikten sonra birkaç kez okuyun. Mümkünse bir yakınınıza okuyarak fikrini alın.

CV’nizi Oluşturmak

Kişisel Ayrıntılar

Kişisel bilgileriniz adınızı, ikamet adresinizi, iletişim numaranızı ve profesyonel e-posta adresinizi içermelidir. Eğer yurtdışında başvuracağınız bir pozisyon için CV hazırlıyorsanız vize durumunuzu da belirtmeyi düşünebilirsiniz. Disiplininizdeki uzmanlığınızı, dikkate değer araştırmalarınızı ve elde ettiğiniz bulguları, temel yayın ve başarılarınızı 5 – 7 cümle ile özetleyin.

Eğitim

En son aldığınız akademik dereceden başlayarak eğitiminize genel bir bakış açısı sunun. (Buna ters kronolojik sıra denilmektedir. Ters kronolojik sıra, en son aldığınız en üst derecenin vurgulanmasını sağlar. Bu nedenle CV’lerde en çok başvurulan zaman sıralaması yöntemidir.)

Kurumların adını, yazdığınız tezleri ve aldığınız derece türlerini eğitim kısmına ekleyin.

Yayınlar

Kitaplar, hakemli – hakemsiz dergi makalelerini, konferans bilgilerini tür sıralamasına göre eğitim kısmına ekleyin.

Aynı zamanda CV’nize ek olarak tüm yayınlarınızın kapsamlı bir listesini bir ekte göstermeyi düşünebilirsiniz.

Araştırma

Araştırma deneyimleriniz, bulgularınız, kullandığınız yöntemler ve genel araştırma ilgi alanlarınız, CV’nizin ilk bölümünde sunmak için kritik önemdedir.

Araştırmalarınız sonucu elde ettiğiniz temel araştırma bulgularını ve başarılarınızı vurgulayın.

Onurlar & Ödüller

Eğer onur ya da ödüle hak kazandıysanız çalışmanızın gerçekleştiği yıl ve ödülü veren kuruluşla ilgili bilgi verin. Aldığınız ödülü, ödülü neden aldığınızı da CV’nize eklemeyi unutmayın.

Finansman

Araştırma ve çalışmalarınız için size destek olan finansman, araştırmanızın ve çabanızın değerini vurgulamanızı sağlayacaktır. Örneğin akademik destek ve teşviklerden de bahsedebilirsiniz. Bu konuda net bilgi almak için yoksis adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hak kazandığınız hibe, fon ve burs gibi finansman kaynakları CV’nizde belirtin. Bu özellikle finansmanlara nezaketen yapılması gereken akademik etiğin zorunlu kıldığı bir adımdır.

Öğretim

Öğretim deneyiminizi, öğrettiğiniz kurum ve kuruluşları, öğretim yıllarınızı, öğrettiğiniz konular ve dersleri listeleyin.

İdari Deneyim

Bir araştırma enstitüsünde ya da fakültede idari bir deneyiminiz varsa CV’nize bunu da not etmeniz gerekir.

Profesyonel Deneyim

Sektörde yakın zamanda (son 5 ila 10 yıl içinde) ve akademik çalışmanızla ilgili olan her türlü iş deneyiminizi özgeçmişinize dahil edin.

Mesleki deneyim, akademik çalışmanızdaki her türlü boşluğu açıklayabileceğinden size büyük fayda sağlar.

Aynı zamanda mesleki deneyim yeteneklerinizdeki çeşitliliği de vurgulayan bir role sahiptir.

Diğer Beceriler ve Nitelikler

Araştırmanız ve akademik çalışmanızla ilgili temel becerilerinize ve niteliklerinize CV’nizde mutlaka yer verin.

Teknik ve pratik beceriler, hak kazandığınız sertifikalar, bildiğiniz diller ve diğer aktarılabilir beceriler bu bölümde belirtilebilir.

Profesyonel Üyelikler

Bu bölümü kısa tutmanızı öneririz.

Uzmanlık alanınızla ilgili herhangi bir profesyonel gruba veya ağa üyeyseniz, bu bölümde bunlara yer vermelisiniz.

Yalnızca son 5 yıl içinde aktif olduğunuz üyelikleri bu başlık altında listeleyin.

Seminer ve Konferanslara Katılma

Son 5-7 yıl içerisinde katıldığınız panel, seminer ve konferanslara özgeçmişinizde yer verin.

Yine bu kısmı da bir ek olarak CV’nizde gösterebilirsiniz.

Referanslar

En az üç kişiye yer verin.

Ad ve iletişim bilgilerini eksiksiz bir şekilde yazın.

Bu kişilerin akademisyen olması size avantaj sağlayacaktır.