Afgan Kardeşler Mayın Temizleyen Drone Geliştirdi

300120170958290797540_3

Afganistanlı Massoud ve Mahmud Hassani kardeşler mayın temizleyen drone geliştirdi.

Kabil şehrinde doğup büyüyen Hassani kardeşler, çocukken her gün okula gitmek için mayınlı bir araziden geçmek zorunda kalmış. Yanlış bir adımın hayatlarına mal olabileceği gerçeğiyle büyüyen Massoud Hassani ” Bu, zihinsel bir hastalıkla yaşamak gibi. Korku her zaman zihninizde ” diyerek duygularını ifade ediyor.

Mayın üretimi ve kullanımı ucuz ve hızlı olmasına rağmen, temizlenmesi pahalı ve çok zaman alan bir işlem. Temizlenme maliyetlerinin pahalı olması nedeniyle dünyanın farklı bölgelerinde çok fazla miktarda olan bu mayın tarlaları insanların hayatını tehdit ediyor. Tahmini verilere  göre dünya genelinde 110 milyon kadar olan mayın çöpü var ve bu mayınlar yılda 15 ile 20 bin kadar insanın ölümüne neden oluyor.

Hassani ailesi Hollanda’ya taşındıktan sonra, iki kardeş, çocuklar için geliştirdikleri ve rüzgâr enerjisiyle çalışan bir karides oyuncağına dayanarak bir anti-mayın cihazı yaptılar.

Mine Kafon (Mayın Patlatan – “Kafon” Dari dilinde patlatmak anlamına geliyor) ismini verdikleri drone, bir mayın bölgesinden geçebiliyor ve üzerinden geçtiği mayınları patlatıyor. Böylece mayın tarlasından geçecekler için güvenli bir yol belirlemiş oluyor.

Hassani kardeşler, projeyi başlattıktan sonra iki yıllarını hayallerindeki aracı tasarlamak için harcadı: Mayın avlayan bir drone. Drone mayınları temizlemek için üç adımlı bir süreçten geçiyor: Bölgeyi haritalıyor, mayınları tespit ediyor ve onları yok ediyor. Kardeşler, Mayın Patlatan Dron’un var olan teknolojilerden 20 kat daha hızlı mayın temizleyeceğini iddia ediyor. Tek bir mayının elle çıkarılması 100$’ dan 300$’ a kadar mâl olabilirken üretilen bu drone 1100$ maliyetinde ve tüm mayınlı bölgeyi temizleyebiliyor. Hassani kardeşler ürettikleri bu drone sayesinde 10 yıl içinde kara mayınlarını ortadan kaldırmayı umuyor.

Mayın Temizleyen Drone’ nun çalışma prensibi ise şöyle;
Mine Kafon Drone üç aşamada çalışıyor ve her bir aşama için ayrı bir robot eklentisi kullanıyor.

Haritalayıcı: Drone 3 boyutlu bir kamera, GPS ve bir bilgisayar kullanarak  bölgeyi haritalıyor ve verilen bölgeyi hassas bir ızgaraya çeviriyor.

Detektör: Algılayıcılar ve geri çekilebilir kol, metal detektörü zeminden 3,81 cm yukarıda tutuyor. Böylece mayınlı bölgeler coğrafi olarak etiketleniyor.

Patlatıcı: Tutucu bir kol her bir mayına küçük bir fünye yerleştiriyor ve Drone daha sonra patlayıcıları uzaktan tetikleyerek mayınları etkisiz hale getiriyor.

Kaynak
https://www.youtube.com/watch?v=Fteu-Vj_uXk
http://www.voanews.com/a/afghan-brothers-develop-drone-clear-land-mines/3637091.html