AERODİNAMİK denilince akla nedense çok hızlı arabalar yada süpersonik uçaklar gelmektedir. Oysa aerodinamikin bunun çok ötesinde bir anlamı vardır. Aerodinamik her şeyden önce bir bilimin adıdır. Bu bilim kendisine konu olarak, herhangi bir cismin çevresindeki ya da içindeki hava hareketinin incelenmesini alır
Aerodinamikte inceleme konusu olan cisim ille de hareket halinde bir cisim olmayabilir. Mesela, sert rüzgarların estiği bir yere inşa edilen bir köprü, yelkenli bir tekne yada bir paraşüt olabilir. Yine aerodinamiğin inceleme konusu yaptığı cisim hava ile dışarıdan temas etmeyebilir; hava cismin içinde olabilir. Buna örnek olarak ta jet motorlarını hava kompresörlerini ve pompaları örnek verebiliriz
Aerodinamik nedir ne işe yarar?
Kısacası aerodinamik bir yarış arabası yada uçakta olduğu gibi havanın direncinin yenilmesini ya da bir gökdelen de veya bir köprüde olduğu gibi ona nasıl karşı konulacağını değil, aynı zamanda havanın gücünden nasıl yararlanılabileceğini gösterir. Bundan çok farklı şekillerde yararlanılabilir bunun en güzel örneği uçaklardır; ileri hareket etmek için pervanelerinden ya da jet motorlarından, havada kalmak için havanın kanatları üzerinde yaptığı hareketten yararlanır. aynı zamanda hızlı hareket etmesi içinde havanın direncini yenmesi gerekir peki havanın rolü sadece bu kadar mıdır ? Tabi ki de hayır uçak arızalandığında veya farklı bir nedenden düşmeye başladığında hava kurtarıcı bir görev görür uçaktan paraşüt ile atlayış yapan pilotun yere sağ salim bi şekilde inmesini sağlar.
Magnus Etkisi
Magnus etkisi futbol da teniste ve diğer topla oynanan sporlarda topun falso almasını sağlayan ve inanılmaz olarak gördüğümüz vuruşların yapılabilmesini sağlayan kuvvettir. Magnus etkisi tabiki sadece sporlarda değil dairesel ve silindirik olan her şey üzerinde geçerlidir. Peki nasıl oluyor da bu vuruşlar ve bu olaylar gerçekleşebiliyor magnus etkisi nasıl işliyor? Magnusun işleyişi aslında topun veya herhangi bir cismin dönerek ilerlemesinden dolayı yüksek ve alçak hava basınçları oluşarak cismin düşük hava basıncı olan bölgeye doğru yönelmesidir.
Bunun ilginç ve güzel bir örneği olarak yelkensiz gemileri gösterebiliriz. Bu gemiler üzerinde bulunan silindirik parçalar kendi etrafında dönerek yüksek ve alçak hava basınçları oluşturuyor ve hareketi sağlıyor. Çok ilginç gelse de bu silindirler magnus etkisi sayesinde yelkenle aynı görevi görmektedirler.
Yorumlar