94 ışık yılı uzaklıktan haber mi var?

uzay_resimleri

Dünyaya 94 ışık yılı uzaklıkta bulunan Güneşe benzer bi yıldızın yakınlarından çok güçlü bir sinyal alındı. CNN International’ın haberine göre sinyal, İtalyan astronomlar  Claudio Maccone başta olmak üzere bir dizi bilim insanının “dünya dışı zeka için güçlü bir aday” diye nitelediği HD 16459 adlı yıldızın yakınlarından geliyor. Rus teleskopunun yakaladığı sinyalden sonra başta ABD de olmak üzere dünyadan birçok bilim insanı gözlerini buraya çevirmiş durumda.

images (1)Dünya dışı yaşam üzerine araştırmalar yapan METI International Başkanı Douglas Vakoch,  yaptığı açıklamada ” Bu sinyal ilginç çünkü Güneşe benzeyen bir yıldızın yakınlarından geliyor. Eğer sinyal yapay bir kaynaktan geliyorsa, ancak insanoğlundan daha gelişmiş 2. tip bir medeniyetten geliyor olabilir.

Peki nedir bu 2. Tip Medeniyet ve sinyal neden bu derece önemli?

Sovyet astronot Nikolay Kardeşev’in ismiyle belirlenen bi ölçekle medeniyetlerin gelişmişlik seviyeleri belirleniyor. Örneğin bu ölçeğe göre bizim medeniyetimiz birinci tip bir medeniyet çünkü ancak gezegenin içerisindeki kaynaklardan faydalanabiliyor. (rüzgar, güneş enerjisi, petrol vs. gibi ) Ama şüphelenildiği gibi sinyal yapaysa böyle bir sinyali gönderecek medeniyetin ancak kendi güneş sisteminin bütün kaynaklarını kullanabilen( doğrudan bir yıldızın enerjisini kullanmak gibi ) 2. tip bir medeniyet olması gerekiyor. Çünkü gelen sinyal 11 ghz bandında ve bu frekansta bir mikrodalga sinyalinin bu kadar uzun bir mesafe katetmesi için trilyonlarca kw güç çıkışı olan rf kaynağından geliyor olması gerekir.

images

Işığın hızının kabaca saniyede 300 bin km olduğunu göz önüne alırsak 9.460.800.000.000 km gibi ürkütücü bir mesafe ortaya çıkıyor. Yani ışık hızıyla gidilse bile sinyalin dünyaya ulaşması için kabaca aşması gereken yol bu. Sinyalin bize 94 ışık yılı uzaklıktan gelmesi heyecan verici çünkü aslında geçmişten gelen bi ses. Işık hızı ile yol aldıysa bile sinyal kaynaktan çıktığında dünya 1922 li yılları yaşıyordu

Rus teleskobunun sinyali yakalamasından sonra dünyanın çeşitli yerlerinden birçok teleskop da HD 16459 yönlendi ama sinyalin henüz tekrarı yakalanabilmiş değil. Bu da sinyalin yapay olmama savını destekliyor ancak zamanla ve araştırmalar sonucu sinyalin ne olduğu ve nerden geldiği netleşebilecek. Ya da daha önce 1977′ de ABD’ de yakalanan nerden geldiği bilinmeyen 72 saniyelik ünlü  Wow sinyali gibi bu da sır olarak mı kalıcak zaman gösterecek. 1967 yılında İngiliz araştırmacıların bulduğu bir sinyal yine böyle dünya dışı akıllı yaşam formu konusunda bilim çevrelerini heyecanlandırmış ancak olay daha sonra nötron yıldızlarının keşfi gibi bir başka heyecan verici sonuçla açığa kavuşmuştu. Cevabını belki de yıllar sonra bulabileceğiz ama sinyalin doğal ya da yapay bir kaynaktan gelmesi insanoğlunun evrende yalnız mıyız sorusunu sormasına engel olmayacak.

Kaynakça:
http://t24.com.tr/haber/94-isik-yili-uzaktan-cok-guclu-sinyal-geldi,357591
https://tr.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6tron_y%C4%B1ld%C4%B1z%C4%B1
https://tr.wikipedia.org/wiki/Wow!_sinyali