5S tekniği kaliteli ve güvenli bir çalışma ortamı yaratarak, bu ortamın devamlılığını sağlamak için geliştirilmiş bir yöntemdir. 5S yontemi iş hayatında çalışma performansını büyük ölçüde arttırdığından dolayı, son dönemlerde çalışma alanlarında en çok uygulanan yöntemlerden birisi olmuştur. Bu yazımda, 5S tekniği hakkındaki bilgilere yer verdim.
5S Tekniği
5S yöntemi (Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu, Shitsuke), 1950 yılında Japonya’da ortaya çıkmıştır. 5S tekniği; işletmelerdeki düzen ve disiplini sağlamak, gereksiz malzeme stokunu engellenmek, çalışanların verimliliğini maksimum düzeye çıkarmak, düzgün ve kolay ulaşılır bir düzenleme yapılmasını sağlamak, malzeme ve işgücü israfını en aza indirmek, güvenliği ve çalışma motivasyonunu yükseltmek amacıyla oluşturulan bir sistematiktir. Bu yöntem her türlü işletmenin, en küçük ayrıntıları dahi denetlemesine imkan sağlar.
Ayıklama(Seiri)
İş ortamını daha iyi organize edebilmek için gerekli ile gereksiz olan malzemeleri ayırt etme ve birbirinden uzaklaştırma işlemidir.
Düzenleme(Seiton)
Karmaşık ve düzensiz olan bir işyerine sahip birçok kuruluşta gerekli bir malzemeyi, ekipmanı veya dökümanı aramanın işin bir parçası olduğu düşünülür, oysa bu arama değer yaratmayan bir harekettir. Arama bir israftır. Aranan ekipman zaman kaybetmeden (30 sn.) bulunabilmeli, alınabilmeli ve tekrar yerine koyulabilmelidir.
Temizleme(Seiso)
Çalışma yoğunluğundan kaynaklanan kirli ve tozlu iş ortamlarında genellikle temizlik üzerine durulmaz. Bu kirlilik iş yerindeki bazı sorunları gizler ve ortaya çıkarılmasını önler. Temiz bir işyerinde düzene engel olan problemler ve diğer sorunlar hemen tespit edilebilir. Herkes evinin önünü temizlerse şehir tertemiz olur.
Standartlaştırma(Seiketsu)
5S sistemini uygulamak ve sürdürmek büyük önem taşır. Standartlaştırma, uygulanmış olan bir yöntemin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla uyulacak kuralların belirlenmesidir. İlk sıralardaki 3S ile (Ayıklama, Düzenleme ve Temizleme) elde edilen gelişmenin devamlılığını sağlamak için bu uygulamaların standart hale getirilmesi gerekir.
Disiplin(Shitsuke)
5S uygulamalarındaki “Disiplin” adımı; doğru uygulamaların devamlılığının sağlanmasında önemlidir. Kalıcı bir alışkanlık yaratılması ve sistemin geliştirilmesi için yapılan faaliyetlerin tümüne veriken isimdir. Burada amaç çalışanların yapması gereken işleri alışılmış şekilde bir refleks ya da içgüdü ile yapılmalarını sağlamaktır. Disiplin adımının genel amacı; tüm çalışanlar arasında 5S kültürürnün kalıcı şekilde oluşmasını ve sürdürmesini sağlamak, 5S uygulamalarının etkinliğini sürekli iyileştirmektir.
5S Tekniğinin Faydaları
5S Tekniğinin Üretici Açısından Faydaları
- Azalan Makine Arızaları
- Azalan Devamsızlık
- Azalan İsraf
- Azalan Ayar Zamanı
- Artan İş Güvenliği
- Artan Kar
- Artan Verimlilik
- Yükselen Motivasyon
5S Tekniğinin Müşteri AçısındanFaydaları
- 5s’in Müşteriye Yararlar
- Düşen Maliyet
- Düşen Döngü Zaman
- Tam Zamanında Performans
- Artan Dağıtım Performansı
- İyileşen Üretici – Müşteri İlişkisi
- İsteklere Karşı Hızlanan Tepki
- Artan Müşteri Taleplerinin Karşılanması
5S Uygulaması Örnekleri
Kaynak:
- labeltac.com
- elektrikport.com
- sigmacenter.com.tr
Yorumlar