Günümüzde birçok araç sahibi, araçlarının kilometre de ne kadar yakıt yaktığını hesaplayarak yakıt tasarrufu (benzin tasarrufu, mazot tasarrufu, LPG tasarrufu) nasıl yapılabileceğini araştırmaktadır.. Ve gün geçtikçe araç sahipleri, tabiri caizse; cepleri kan ağlatan petrol ve motorin yakıtlarının pahalı olmasından ve bu durumdan oldukça çok yakınmalarından dolayı ekonomık durumlarını kontrol altında tutmaya çalışmaktadır. Cebimizi yormadan sadece 5 altın kurala dikkat ederek yakıt tüketiminizi nasıl etkileyeceğinizi ve nasıl tasarruf yapabileceğinize hep beraber bir bakalım.
1. Aracı devrinde kullanmak
Günümüzde araçların en çok yakıt yakmalarının sebeplerinden biri olan, aracı devrinde kullanmamaktır. Çünkü araç stabil olan 2000-3000 deviri geçtikten sonra aracın motoruna daha çok hava yakıt karışımının girmesi sağlanır. Böylece sanise bazından eski oranla daha çok yakıt tüketmiş olursunuz.
2. Araç bakımları
Bir çok kişi araçlarının bakımını yapmadan araçlarının kilometrede eskisine oranla daha çok yakmalarından yakınırlar. Bu gibi durumlarda aracın bir önceki bakımı itibari ile ne kadar kilometre yaptığı, yağ bakım zamanının gelip gelmediği, filtre temizleme zamanın gelip gelmediğine dikkat etmelerinde de yarar vardır. Eğer motor 300000 i geçkinse motorun yorulma ihtimalini de göz önünde bulundurarak rektefeye ve honlamaya girmesi gerekebilir.(karbrötör lü yani eski tip motorlar için) Yeni nesil araçlard 450000-500000 Km civarında motorda yorulma payı vardır.
3. Jant ve lastik seçimi
Aracın yakıt değerlerinde değişimin en çok görüldüğü bir konu ise aracın orijinal fabrika çıkışı jantlarının değiştirilmesidir. Araç mühendisler tarafından tasarlanırken, örneğin; 14 inç jant ile denemler yapılıp testlere sokulduktan sonra yakıt değeri hesaplanıp ona göre değer yazmaktadırlar. Aracın janlarının büyütülmesi motora daha cok yük binmesini ve dolayısıyla aracın fazla yakmasına sebep olmaktadır. Ayrıca aracın fabrika çıkış jantlarında bulunan lastiklerinin değiştirilmesi de yakıt tüketiminde önemli rol oynamaktadır. Orijinal lastiğin yere tutunma miktarı belirlidir. Fakat geniş sırt lastik takıldığı zaman, araçta yere sürtünme yüzeyi artacağından, dolayısıyla yakıt tüketimini de arttırmaktadır.
4. Şehir içi dur-kalk
Araçların en çok yakıt tükettikleri yerlerin en başında kırmızı ışıklar veya yoğun trafiktir. Düz vites araçlara oranla otomatik vitesli araçlar bile bu konuda çok gelişmiş değillerdir. Çünkü araçların ilk kalkış esnasında unutulmamalıdır ki aracın ağırlığı ve taşıdığı yükünde büyük ölçüde bir etkisi vardır. Düz vites arabalarda ise debriaj ayarını cok dikkatli ve titiz yapmalıdır. Çünkü düz vites araçlar kalkışta önce gaz ardından debriajdan yavaş kaldırılmak sureti ile ivme kazanırlar. Bu esna da aracın gaz pedalına belirli bir kuvvet uygulandığı ve kalkış otomotik vitesli araçlara oranla daha geç olduğu için zaman ve yakıt kaybı oluşmaktadır. Günümüzde araç firmalarının birçoğu bu nedenlerden ve kullanım kolaylığı nedeni ile yeni nesil araçlarda otomatik vitesi tercih etmektedirler.
5. Gereksiz yere yakıt filtresi değişimi
Birçok yeni sürücü servislerine bakım için gittiklerinde araçlarının rutin bakımlarında yakıt filtresinin değiştikten sonra, yakıt tüketimlerinin arttığından yakınırlar. Eski yakıt filtresinin tıkanması ve motora yakıtın az gitmesinin sürücülere az da olsa yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Yeni takılan yakıt filtresi temiz olduğu için yakıt motora eskisine nazaran daha çok rahat ulaştığı için motor daha atak olup daha çok yakıt tüketmeye başlar. Araçlarda ancak ve ancak, aracın ivmelenmesi gecikmeye başlaması veyahut torkun azalması durumunda yakıt filtrelerinin değişimi önerilir.
Yorumlar