5 Altın Kural ile Karda Araba Kullanmak

Ülkemizin bazı kesimlerinde kar yağışı ile birlikte trafik çilesi de başladı. Kış şartlarında araçta dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, zeminle teması sağlayan lastiklerdir. Kış lastiklerinin diş derinliğinin en az 3 milim altında olmaması gerekmektedir. Hava sıcaklığının 7 derece altına düşmesi durumunda mutlaka kış lastiği kullanılmadır.

Kural 1. Ani Hareketlerden Kaçınılmalıdır..

Ani ve sert direksiyon hareketlerinden kaçınmamızın yanı sıra mümkün olduğunca ayağınızı da frenden uzak tutun. Çünkü; karda fren demek bloklama demek. Araç karda kayma eylemine girdikten sonra Anti Blokaj Sistemi (ABS) ve Elektronik Stabilize Kontrolü (ESP) pek işe yaramaz. Çünkü; lastiklerinizin asfalt ile teması kesilmiştir. Özellikle virajı dönerken frene basarsanız araç savrulur ve yoldan çıkar. Aracınızdaki kış lastikleri yaz lastiklerine göre daha iyi tutunur ama fren bloke olmuşsa lastiklerinde yapacağı bir şey kalmaz.

Kural 2. Takip Mesafesini Korumak…

Karlı ve buzlu yollarda daha uzun mesafede fren yapılabileceğinden takip mesafesini uzun tutmak büyük ölçüde  önem taşımaktadır. Daha önceki araçlara bakarak reaksiyonları tamamen izleyeceğiz ve buna göre tedbir alacağız. Buzlanmanın çok fazla olduğu yerler olan altgeçitler, üstgeçitler, viyadükler, tünel giriş ve çıkışlarını düşünerek tedbir almamız gerekmektedir.

Kural 3. Lastik Kullanımına Dikkat Etmek…

Mevsim gereği kış lastikleri kullanılmalıdır. Yaz lastikleri gece – gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece üzerindeki sıcaklıklarda tercih edilirken  kış lastikleri ise gece – gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece altındayken tercih edilmesi gerekmektedir. Kış lastikleri aracın kayma ve savrulma riskini önlerken fren mesafesinin de kısalmasını sağlamaktadır. Ayrıca, lastikler her gün kontrol edilmelidir ki havası inmiş olan lastiklerin kayganlığı arttığından şişirilmelidir. Bazı sürücüler bilinçli olarak karda lastiklerin havasını indirirler ki bu doğru bir hareket değildir. Karda lastik havalarını düşürmek fayda değil zarar getirir. Havaları indirerek araçların ilerlemesine engel olursunuz. Çünkü; havasını indirdiğiniz lastiklerin dişleri arasındaki kanallar işlevsiz hale gelir ve lastikler tutunamaz. Diş derinliği 3 mm altına inen lastiklerin mutlaka değiştirilmesi gerekir.

Kural 4. Cam ve Silecekler Kontrol Edilmelidir…

Ülkemizdeki don olayının yaşandığı yerlerde, cam silecekleri ile camın arasına karton koymanız buzun cama yapışmasını engelleyerek hızlı bir şekilde yola çıkabilme imkanı sağlar. Güzel bir görüş için araç camlarını temiz tutun ve sileceklerinizin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Aracınızdaki çalışmayan silecekleri yenileyin. Yeterli miktarda cam silecek suyu (suyun donmaması için antifrizli cam suyu olmasında fayda var) bulundurmayı ihmal etmeyin. Cam suyu haznesine koyacağınız az miktarda deterjan ve ispirto donmayı engellerken camların da iyi temizlenmesini sağlayacaktır. Donmuş cama asla sıcak su dökülmemelidir veya karla ovuşturma asla yapılmamalıdır çünkü bu durum camın çatlamasına neden olabilmektedir. Araç camında oluşan buğulanmayı klimayı çalıştırarak daha hızlı yok edebilirsiniz.

Kural 5. Araç Kaydığında Kontrolünün Geri Kazanılması…

Kaygan olan bir yolda aracın direksiyon hakimiyetinin kaybolması durumunda ön, arka veya dört tekerleğinde patinaj meydana gelmektedir. Patinajların çoğu yol veya trafik koşullarına göre hızlı araç kullanılması nedeniyle meydana gelmektedir. Ani veya sert fren yapmak,  çok ani bir şekilde hızlanmak, aracın kaymasına ve hatta yuvarlanmasına yol açabilir. Araç kaydığında, direksiyonu kayma yönüne göre yönlendirmeniz gerekmektedir. Bunun için direksiyonu aracınızın yönlenmesini istediğiniz doğrultuda yönlendiriniz. Ancak, direksiyonu aşırı derecede yönlendirmemeye dikkat ediniz.

Unutmayalım ki; Güvenli sürüşte en önemli ilke fark etmek ve fark edilmektir.