2 nm işlemciler yakın zamanda hayatımıza giriş yapabilir

2 nm işlemciler

Dünyada ilk defa 2 nm işlemciler ile ilgili çalışma başarıya ulaştı. Bu çalışmanın sahibi olan IBM bazı açıklamalarda bulundu.

Transistörler, işlemcilerin en önemli parçalarından birisi olarak yer alıyor. Yarı iletken olan bu bileşenler o kadar küçük ki tek bir tanesini gözle görmek oldukça zor. Yeni yapılan bir çalışma ile birlikte IBM, bu çiplerin boyutunu 2 nm boyutuna kadar indirdi. Bu da güncel teknolojinin 3.5 kat, en güncel fakat çok yaygın olmayan teknolojinin 2.5 kat daha küçük hali anlamına geliyor.

2 nm işlemciler ile ilgili ilk çalışmalar gerçekleştirildi

İşlemci, çip ve transistör denilince akla TSMC geliyor olsa da bu sefer TSMC değil IBM bu konuda önemli bir adım atmış oldu. 20. yüzyıldan beri bilgisayar alanında hizmet veren IBM, dünyanın ilk 2 nm çipini üretti. Günümüzde 5 nm, 7 nm ve 14 nm çipler yaygın olarak kullanılıyor. 2 nm çip, üreticiler ve tüketiciler için çok büyük avantajlara sahip olmakta.

2 nm işlemciler

IBM, düzenlediği bir etkinlikte 2 nm çipin 7 nm çipe göre 3.5 kat daha küçük olduğu, tırnak kadar bir büyüklüğe 50 milyar transistörün sığdını açıkladı. Bu da şu anki boyutuyla bir masaüstü işlemcinin içerisine 1 trilyonun üzerinde transistör sığacağı anlamına geliyor.

Eğer işlemciler şu anda 2 nm teknolojisine geçerse bu yalnızca performans anlamıyla değil aynı zamanda güç tüketimi olarak da büyük bir devrim olacak demek. Çünkü 2 nm işlemciler 7 nm işlemcilere göre %75 enerji tasarrufu sağlıyor.

Transistörler hakkında bilgi

Transistörler, hayatımızda önemli bir yere sahip. Teknolojinin olduğu neredeyse her yerde bulunan transistör, yarı devre bir eleman olarak karşımıza çıkıyor. Transistörler sayesinde işlemci iletişim sağlayabiliyor. Transistörün ne işe yaradığını şu şekilde açıklayalım. Bundan yıllar yıllar önce transistörler yerine vakumlu tüpler kullanılıyordu. Bunlar aktif iken 1, aktif değilken 0 anlamına geliyordu. Dijital ortam da makine dilinden yani 0 ve 1’lerden oluştuğundan dolayı transistörler de bu şekilde çalışıyor ve hızlı bir şekilde işlem gerçekleştiriyor.