Mermer Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Mermer

Mermer Nedir?

Mermer, metomorfizma olayı sonucunda kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesiyle meydana gelmiş bileşimdir. Bileşimlerinin %90-98’i CaCO3’ten (Kalsiyum karbonat) oluşmaktadır. Düşük oranda MgCO3 (Magnezyum karbonat) içermektedir. CaCO3kristallerinden oluşan mermerlerde esas mineral “Kalsit” tir. Aynı zamanda az miktarda silis, silika, feldspat, demiroksit, mika, fluorin veorganik maddeler bulunabilir. Renkleri genellikle beyaz ve grimsidir. Fakat yabancı maddeler nedeniyle sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, esmerimsi ve siyah gibi renklerde de olabilirler. Mikroskop altında incelendiğinde, birbirine iyice kenetlenmiş “Kalsit Kristalleri”nden oluştuğu görülür.

Endüstriyel anlamda “mermer”; kesilip parlatılabilen her cins taş mermer olarak kabul edilmektedir. Taşın cinsi ve içeriği ne olursa olsun büyük ebatta blok elde edilebilme, kesilme ve cilalanma gibi özellikler göstermesi, o taşın mermer olarak kabul edilmesine kafi gelmektedir. Bunlardan granit, diyabaz, lösitli siyenit, fanolit ve serpantinler gibi magmadan türeyen kayaçlar da bu suretle mermer tanımının içine girmektedir.

5 Haziran 2004 tarihli ve 25483 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Maden Kanununda Mermer;‘ II. Grup madenler; Dekoratif taşlar, Traverten, Kalker, Dolomit, Kalsit, Granit, Siyenit, Andezit, Bazalt ve benzeri taşlar’ içerisinde yer almaktadır.

Hammaddesi doğadan gelmekte olup, dağlardan elde edilen büyük bloklar fabrikalarda ebatlanıp isteğe göre yüzey işlemi yapıldıktan sonra kullanıma hazır hale gelmektedir.

Binlerce yıl öncesinden beri insanoğlunun tarihinde önemli yer almıştır. Milattan önceki yıllardaki buluntularda mermer işleme izlerine rastlanmıştır. Mezarlarda, saraylarda, kale ve surlarda, açık hava tiyatrolarında, takı ve süs eşyalarında, piramitlerde, tapınaklarda ve daha bir çok antik mekanlarda mermer sıklıkla kullanılmıştır.

Mermer evrimini günümüze dek sürdürerek bugünkü modern mimaride yerini almıştır.

Mermer Nerelerde Kullanılır?

Eski çağlarda dayanıklığı sebebiyle sanatsal alanlarda kullanılan mermer, günümüzde inşaat sektörü başta olmak üzere, dekorasyon, süs eşyaları yapımı, heykelcilik ve mezar taşı imalatında kullanılır.

Büyük bloklardan ebatlanan plakalar ve diğer ebatlı ürünler, binaların iç ve dış cephe döşemesinde, merdivenlerde, mutfak, şömine ve banyolarda ayrıca taşıyıcı kolon olarak da kullanılabilmektedir. Bunu yanısıra süs eşyaları, masa, sehpa, biblo, avize, kültablası vs. ürünlerin yapımında önemli miktarlarda özellikle damarlı mermer, renkli mermer, oniks mermeri ve yeşil somaki tüketilmektedir. Sanatsal alanlarda ise en değerli mermerlerden biri olan arı beyaz renki mermer kullanılmaktadır.

Mermerler granite göre yumuşak yapısı ile trafik yoğunluğunun daha az olduğu yerlerde tercih edilmektedir. Bunun yanısıra granit döşeme özellikle metro, havaalanları, otobüs terminallerinde, gökdelen ve ticaret merkezlerinin yapımında kullanılmaktadır.

Dünyada mermer ürünlerinin en yoğun kullanıldığı ülke ABD ve Almanya’dır, son yıllarda uzak doğu ve orta doğu ülkelerinde de mermer tüketiminin artmakta olduğu gözlenmiştir.