Kendi Kendini Tamir Eden Beton

doganin-enerjisini-kullanan-10-yaratici-teknoloji-4

uksfirstmajo

Kendi kendini onaran beton teknolojisi İngiltere’de Cardiff Üniversitesinden bir grup araştırmacı ve bu alanda uzman kişilerce yürütülen bir çalışmanın konusu. Walles şehrinde yapılan araştırmanın amacı her yıl milyarlarca kayba neden olan; köprü, yol, bina, altyapı tesislerine yapılan bakım ve onarımı betonun kendi kendine yapması ve bu sayede bu kaynağın  başka alanlarda kullanılmasını sağlamak. Sadece İngiltere’de her yıl bina onarımı için  harcanan kaynağın 61 milyar (tahmini) civarında olduğunu düşünecek olursak bu projenin hayata geçirilmesi ile ne kadar büyük bir tasarruf yapılacağını göz önüne sermiş oluruz.

Projede üç farklı teknoloji kullanılarak karışımlar elde edinilmesi daha sonra bu üç karışımın toplamından kendi kendine tamire imkan oluşturacak solüsyon yapılması amaçlanmakta. İlk etapta , şekil hafıza polimerleri denenecek. Bu polimerlerin özelliği şekilleri deforme olsa bile ısıtıldıklarında ilk hallerine geri dönebilmeleri. İkinci olarak denenecek yol ise ; betonda oluşturulacak ince tünel ağlarıyla betona organik ve inorganik madde enjekte etmek. Üçüncü olarak  ise betona bakteri kapsülleri ve onarım öğeleri yerleştirmek ve bu onarım öğeleri sayesinde özellikle kalsiyum karbonat üreterek çatlakları kapatmak.

Araştırmanın yapıldığı alanda altı beton duvar oluşturuldu. Ve söz konusu çalışmalar bu duvarlar üzerinde sürdürülmeye devam etmekte. Araştırma başarılı sonuç verirse bu malzemeler sayesinde geleceğin şehirleri insan müdahalesi gerektirmeden kendini onarabilecek hale gelecek.

Kaynak

http://phys.org/news/2015-10-uk-major-trial-self-healing-concrete.html