Karbondioksit gazından nano lif üretildi

karbondioksit

Amerikalı bilimadamları havadaki karbondioksiti kullanarak, karbon nano lif geliştirdi.

Amerikalı bilimadamları havadaki karbondioksitten karbon nano lif yaptı.

Sıcak, eriyik tuz dolu tekne aracılığıyla düşük voltta elektrik harcayan ve güneş enerjisiyle çalışan sistem, karbondioksit emilimi yaptığını ve nano liflerin elektrotların birinde yavaşça toplandığı açıklandı.

Bu sistemle saatte 10 gram nano lif üretilebildiği belirtildi. Bilim insanları, bu rakamın arttırılabileceğini ve karbondioksit emisyonları üzerinde etkisi olabileceğini savunurken, bir grup araştırmacı buna şüpheyle yaklaşıyor.
Yeni metotla, halihazırda kullanılan yöntemlerden daha ucuza değerli bir üretim malzemesi olan nano lif yapılabildiği kaydedildi.

Araştırmayı yürüten ekibin lideri olan George Washington Üniversitesi’nden Profesör Stuart Licht, Boston’da Amerikan Kimya Derneği’nde yaptığı konuşmada, şu ana kadar birçok uygulama için gereken karbon nano liflerin maliyetinin yüksek olduğunu ifade etti.

Licht, karbon nano liflerin, elektronik aksamlar ve piller gibi yüksek kalitedeki uygulamalarda kullanıldığını ve maliyeti ucuzlarsa kullanımının daha da yaygınlaşacağını savundu.

Stuart Licht, işlem sırasında kullandıkları yöntemin düşük maliyetine dikkati çekerek, bu yöntem sayesinde atmosferdeki karbondioksit seviyesinin azaltabileceğini inandığını da belirtti.

Sheffield Üniversitesi’nden Kimya Mühendisi doktor Katy Armstrong, sürecin gelecek vadettiğini ve laboratuvar ölçeğinde çok ilgi çekici olduğunu belirtirken, daha geniş kapsamlı bir bakış açısında sorunlarla karşılaşılabileceğine işaret etti.

Büyük miktarda karbonun toplanabilmesi için çok yüksek gaz hacmiyle uğraşılması gerekeceğini ifade eden Armstrong, bunun maliyeti yükseltebileceğini kaydetti.

Kaynak: ntv.com.tr
Enerjienstitusu.comunnamed