Diş implantlarında iyileşme süreci

implant--

2015-11-26 20-03-08 Ekran görüntüsü

Günümüzün dünyasında insanlar artık daha bakımlı ve kendilerine dikkat eder oldular, özellikle konu diş olunca. Bunu, insanların implant cerrahisi için her geçen sene %12’lik bir artışla yöneliminin artmasından anlayabiliriz. Üstelik Türkiye şartlarının Avrupa ülkelerine kıyasla %50 ye varan ucuzluğu göz önünde bulundurmamıza rağmen 1000 ile 2000 tl arası değişen fahiş fiyatlar oldukça yüksek. Peki teknoloji yerinde sayıyor mu ? Elbette hayır. Belki malzeme teknolojileri göz önünde bulundurulduğunda titanyum ve alaşımları oldukça iyi noktalarda. Kullanılan cerrahi malzemeler içinde aynı şeyi söyleyebiliriz. Peki ya yüzey teknolojileri ?

Çok hızlı gelişen yüzey teknolojileri günümüzde mevcut. Kumlama cihazlarının mikro kumlama cihazları ve sulu kumlama cihazları artık kullanımda. Ayrıca diş implantının yüzeyinden bahsediyorsak SLA (sandblasting large grit acid etching) yüzeylerini pas geçemeyiz. Ülkemizde bazı yerli implant firmaları biyo uyumlu medyalar (toz) kullanarak (kalsiyum bi fosfat) yüzeyi pürüzlendirmekte ve satmaktadır. Bu, iyileşme sürecini yeterli seviyelere indirmemekle birlikte hastanın ağrılı bir dönem geçirmesine sebep olmaktadır. Nedeni ise kumlamadan dolayı oluşan sivri yüzeylerde gerilmelerin daha fazla olması ağız içerisinde çatlak oluşturmaya yol açar.

SLA prosesi ise burada devreye girer. HCI, H2SO4, HF gibi asitlerle çeşitli oranlarda çözelti hazırlanabilir. Malzemenin yüzeyine yapılan dağlamanın ardından makro pürüzlülükte azalma, mikro pürüzlülükte artma, yüzeye saplanan kumlama medyaları çözünmekte vekeskin kenarlarda softlaşma olmaktadır. Doku büyümesi incelemesi yapıldığında daha iyi sonuçlar verecektir.

SLActive denilen proseste ise yüzey aktifleştirildiğinde implantın kanı sarması çok daha hızlı olacaktır ki 3-4 haftalara kadar bu süreç düşebilir.

Kaynak;
Resul Akgün Tübitak